Управління алергенами – харчова безпечність без компромісів! Міжнародні харчові стандарти (Codex Alimentarius, FSSC 22000, IFS, BRCGS) вимагають аналізування алергенів як окремого небезпечного чинника та запровадження спеціальних програм управління алергенами
| Які вимоги висуває вітчизняне законодавство щодо поводження з алергенами |
 | Як правильно визначити й оцінити алергенний статус харчового продукту |
| Як мінімізувати контамінацію продукції алергенами |
| Як узяти під контроль алергени на виробництві: від сировини до готового продукту |
| Як правильно на маркуванні декларувати наявність алергенів у харчових продуктах та інгредієнтах |
| На що слід звернути особливу увагу під час розроблення Плану управління алергенами |
| Як технічне обслуговування та ремонтні роботи на виробництві можуть вплинути на алергенний статус продукції |
 | Чому обов’язково слід проводити навчання щодо поводження з алергенами для всього персоналу, тимчасових працівників і навіть підрядників |
 | Які порушення найчастіше фіксують інспектори й аудитори, перевіряючи виконання вимог щодо управління алергенами |
 | Відповіді на запитання, пов’язані з управлінням алергенами на виробництві, їх маркуванням і належним інформування споживачів відповідно до чинних вимог законодавства, надаємо у прямому ефірі вебпрактикум разом із досвідченою спікеркою – Світланою Березовою: - провідною експерткою е-журналу «Управління якістю» та системи «Онлайн-консультант фахівця з якості»
- тренеркою-консультанткою ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ» з питань НАССР, ISO 22000, ISO 9001, FSSC 22000, IFS для підприємств харчового ланцюга
- головною аудиторкою у міжнародних органах із сертифікації DQS GmbH, TGS INTERNATIONAL CERTIFICATION, MNC Group
|
Вартість участі:
Вебпрактикум + друкований сертифікат | Вебпрактикум + електронний сертифікат |
4 499 грн | 4 299 грн |
Для передплатників е-журналу «Управління якістю» та системи «Онлайн-консультант фахівця з якості» діє спеціальна знижка на участь – 10% |
Кожний учасник вебтренінгу отримає: ♦ сертифікат про участь у профільному заході від професійного е-журналу «Управління якістю» ♦ індивідуальні роз’яснення та відповіді на запитання в ефірі заходу ♦ повний відеозапис заходу |
Модуль 1. | Вимоги, що висуває вітчизняне законодавство до поводження з алергенами. А як в інших країнах? |
10.00 –10.45 | - Які законодавчі вимоги регулюють питання поводження з алергенами в Україні
- Які речовини та харчові продукти входять до вітчизняного переліку алергенів
- Як правильно виробнику зазначати вміст алергенів на маркуванні продукції у відповідності до вітчизняних вимог
- Інформування споживача/замовника про наявність алергенів: кращі практики
- Вимоги інших країн щодо зазначення на маркуванні харчових продуктів алергенів (фасованих та нефасованих, упакованих для прямого продажу там, де пропонуються або продаються споживачам тощо)
|
Модуль 2. | Особливості ідентифікації та оцінювання ризику алергенів відповідно до системи НАССР та міжнародних харчових стандартів (ISO 22000, FSSC 22000, IFS, BRC) |
10.45 –12.00 | - Алергени, причини їхньої появи на харчовому підприємстві та первинному виробництві: застосовні терміни та визначення
- Харчові алергени, що визначаються у різних країнах світу: у чому різниця
- «Навмисно додані» алергени – що це? Визначаємо й оцінуємо алергенний статус харчового продукту
- «Незадекларовані алергени» – часті помилки, що виникають у ланцюгу поставок
- Перехресне забруднення алергенами на виробництві – чи потрібно його контролювати?
- Ідентифікація та аналізування алергенів як небезпечного чинника
- Оформлення Програми-передумови з контролю та запобігання перехресного забруднення алергенами: що в ній повинно бути
- Оформлення Плану управління алергенами. Практичні рекомендації щодо форми документа
|
12.00 – 12.30 | Відповіді на запитання учасників |
12.30 – 13.30 | Перерва на обід |
Модуль 3. | Беремо під контроль алергени – від сировини до готового продукту: розробка й упровадження заходів управління алергенами |
13.30 –14.30 | - Закупівля, приймання та зберігання сировини, інгредієнтів, пакувальних і допоміжних матеріалів: приклади упровадження відповідних заходів
- Заходи зі зменшення ризику алергенного перехресного забруднення для первинного виробництва: збирання, обробка, зберігання і транспортування рослинної продукції
- Організація послідовності виробництва (планування)
- Зважування/нарізка /перефасування – у центрі уваги тара та інвентар
- Контроль над забрудненням: повторна переробка
- Організація ефективних процедур очищення та прибирання: компетентність персоналу
- Технологічні відходи, напівфабрикати – можливі джерела алергенів
- Технічне обслуговування та ремонтні роботи: можливий вплив на алергенний статус продукції
- Розробка та зміна продукту: що слід пам’ятати
- Багаторівневий контроль відповідності маркування: що це та чим буде корисний
|
14.30 – 14.40 | Технічна перерва 10 хв |
Модуль 4. | Затвердження, перевірка, оновлення Плану управління алергенами та Програми-передумови з контролю та запобігання перехресного забруднення алергенами: як це організувати |
14.40 –15.30 | - Належне документування процедур
- Зберігання упаковки: чітко марковане, кодоване та ідентифіковане
- Якісні та кількісні дослідження для підтвердження алергенного статусу вхідної сировини та інгредієнтів: що, як, коли
- Вхідний контроль: можливі помилки на старті
- Перевірка інформації про алергени від постачальників: довіряй, та перевіряй
- Алергенний статус сировини: чи дійсно відповідає зазначеному
- Заходи управління алергенами: коли вони потребують оновлення
- Валідація та верифікація Програми-передумови з контролю та запобігання перехресного забруднення алергенами та Плану управління алергенами
- Забезпечення обізнаності та підготовки співробітників підприємства, тимчасових працівників і підрядників щодо управління алергенами – чому це важливо і що врахувати
|
15.30 – 16.00 | Відповіді на запитання учасників |
*У програмі можливі зміни та доповнення
Під патронатом професійного е-журналу «Управління якістю» та платформи «Онлайн-консультант фахівця з якості»