Семінари, тренінги, курси

Менеджмент безпечності харчових продуктів: принципи НАССР, ISO 22000:2018, FSSC 22000 v. 6. Внутрішній аудит за ISO 19011:2018 (курс підвищення кваліфікації)

Під патронатом професійного журналу «Управління якістю», платформи «Онлайн-консультант фахівця з якості» та Інститутом післядипломної освіти Національного університету харчових технологій

ссс
Опис
Програма

Завершився тижневий навчальний онлайн-курс для внутрішніх аудиторів і фахівців з харчової безпечності та якості, де розглянули інструменти та практики, які на 100% допомогають у вашій повсякденній роботі:

3
Менеджмент безпечності харчових продуктів за принципами НАССР: законодавство, верифікація, документування
3
Функціонування системи менеджменту безпечності харчових продуктів: реалізація вимог ISO 22000:2018
3
Аудит за ISO 19011:2018: що не знайдете ви, виявлять під час зовнішнього аудиту
3
Безпечність харчових продуктів за FSSC 22000 v. 6: впровадження новацій оновленої версії стандарту

 

1

 

Експерти: 

""4 

Олена Шульга, менеджерка систем якості й харчової безпечності, експертка з упровадження ISO 22000, FSSC 22000, ISO 9001, АІВ та побудови стратегії покращення

 20+ років досвіду роботи в харчовій промисловості
успішна практика у реконструкції старого виробництва та будівництві нового сучасного заводу

  авторка та співавторка численних тренінгів із систем якості та харчової безпечності, Lean production та Progressive Quality

 

""4 
Тетяна Литвиненко, керівниця структурного підрозділу стандартизації, сертифікації та якості ТОВ «Котекна Україна Лімітед»

⬥ 15+ років досвіду сертифікації харчової продукції та систем

 менеджментусертифікована аудиторка із сертифікації систем менеджменту якості за ISO 9001

⬥ авторка тренінгів з розроблення, впровадження та підтримання систем менеджменту за ISO 22000 та ISO 9001

Програма курсу підвищення кваліфікації

Менеджмент безпечності харчових продуктів: принципи НАССР, ISO 22000:2018, FSSC 22000 v. 6. Внутрішній аудит за ISO 19011:2018

 

 

    День 1-й

Менеджмент безпечності харчових продуктів за принципами НАССР: законодавство, верифікація, документування

Блок 1.

 НАССР: принципи, програми-передумови й оцінювання ризиків

Наталія Олексієнко, експертка-практик, кандидатка технічних наук, доцентка Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій

 

  • Законодавче підґрунтя харчової безпечності в Україні
  • Програми-передумови та 7 принципів НАССР: на що звертаємо особливу увагу
  • Блок-схеми процесів та їхня верифікація: як і навіщо
  • Аналіз небезпек й оцінювання ризиків у нових реаліях
  • Визначення критичних контрольних точок в НАССР: найчастіші помилки

Блок 2.

 НАССР: перевірка ефективності системи, документування процедур

 

  • Валідація та верифікація ефективності функціонування системи безпечності
  • Простежуваність у фокусі законодавства: кому та для чого вона потрібні
  • Особливості ведення супровідної НАССР-документації

 

    День 2-й

Функціонування системи менеджменту безпечності харчових продуктів: реалізація вимог ISO 22000:2018

Олена Шульга, менеджерка систем якості й харчової безпечності, експертка з упровадження ISO 22000, FSSC 22000, ISO 9001, АІВ та побудови стратегії покращення

Блок 1.

Система менеджменту харчової безпечності: визначаємо, контролюємо, документуємо

 

  • Визначення контексту організації та зацікавлених сторін
  • Відповідальність вищого керівництва: що і від кого вимагає ISO 22000:2018
  • Контроль за ризиками: особливі акценти в умовах воєнного стану
  • Задокументована інформація: аналіз, актуалізація, поширення
  • Вимоги до будівель та інфраструктури, де виробляють харчову продукцію
  • Робоче середовище та виробниче обладнання, управління відходами
  • Належна особиста гігієна персоналу

Блок 2.

 Аналіз і вдосконалення харчової безпечності за ISO 22000:2018

 

  • Надзвичайні ситуації й інциденти в системах менеджменту харчової безпечності: управління та документування
  • Тестування заходів реагування на надзвичайні ситуації: особливості та періодичність
  • Визначаємо й оцінюємо алергенний статус харчового продукту
  • «Навмисно додані» алергени: як ними керувати
  • Захист продукції від ідеологічно вмотивованих осіб економічно мотивованої фальсифікації 
  • Планування та поліпшення системи харчової безпечності

 

    День 3-й

Аудит за ISO 19011:2018: що не знайдете ви, те виявлять під час зовнішнього аудиту

Тетяна Литвиненко, керівниця структурного підрозділу стандартизації, сертифікації та якості ТОВ «Котекна Україна Лімітед»

Блок 1.

 Внутрішній аудит: планування і розроблення документації

 

  • Принципи, підходи, періодичність і планування внутрішнього аудиту
  • Психологічні аспекти внутрішнього аудиту: користь замість стресу
  • Формування програми аудиту, розроблення контрольних листів
  • Фіксування невідповідностей, оформлення протоколів

Блок 2.

Аудит на підприємстві: виявлення невідповідностей і звітування за результатами перевірки

 

  • Корисний інструментарій для виявлення причин невідповідностей
  • Коригування та коригувальні дії – у чому відмінність
  • Оцінювання результатів і звітність за результатами аудиту

 

    День 4-й

Безпечність харчових продуктів за FSSC 22000 v.6.: запровадження новацій оновленої версії стандарту

Олена Шульга, менеджерка систем якості й харчової безпечності, експертка з упровадження ISO 22000, FSSC 22000, ISO 9001, АІВ та побудови стратегії покращення

Блок 1.

Новації, зміни та виклики для підприємств у FSSC 22000 v. 6: доступно про складне

 

  • Категоризація харчового ланцюга за ISO 22003-1:2022: зміни v. 6 у порівнянні з v. 5.1
  • Управління послугами та закупленими матеріалами: акцент на пакування 
  • Якісна та кількісна простежуваність етикеток і друкованого пакування: виклик для сертифікованих компаній
  • Захист харчових продуктів та запобігання харчовому шахрайству: що змінилося
  • Комплексне управління алергенами: декларування, валідація та верифікація, навчання персоналу
  • Моніторинг навколишнього середовища: перегляд ефективності та адекватності

Блок 2.

Нові підрозділи та документація: алгоритми складання й упровадження

 

  • Контроль за якістю: нова вимога щодо систематичної процедури процесу
  • Контроль за небезпеками, запобігання перехресному забрудненню. Управління сторонніми предметами та поламками, пов’язаними з потенційним забрудненням
  • Управління обладнанням: оцінювання ризиків для нового обладнання та у випадку змін для наявного
  • Втрати та відходи харчових продуктів: розроблення та документування Стратегії організації щодо зменшення втрат
  • Вимоги до комунікації: алгоритми взаємодії та реагування