Перша частина (відео №1): Поводження з алергенами: реалізуємо законодавчі та міжнародні вимоги |
Світлана Березова, тренер-консультант ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ», головний аудитор за схемою сертифікації FSSC 22000 та міжнародними стандартами ISO 22000, HACCP, ISO 9001 |
Модуль 1. Вимоги, що висуває вітчизняне законодавство до роботи з алергенами - Які нормативні акти регулюють питання поводження з алергенами
- Які речовини та харчові продукти входять до вітчизняного переліку алергенів
- Як правильно виробнику зазначати вміст алергенів на маркуванні продукції
- Що перевіряють фахівці Держпродспоживслужби стосовно поводження з алергенами на виробництві
- Які розміри штрафів застосовні до виробників у разі порушення вимог щодо поводження з алергенами
|
відповіді на запитання учасників |
Наталія Олексієнко, експерт-практик, кандидат технічних наук, доцент Інституту післядипломної освіти НУХТ |
Модуль 2. Особливості поводження з алергенами відповідно до міжнародних харчових стандартів (ISO 22000, FSSC 22000, IFS, BRC) - Харчові алергени, що визначаються у різних країнах світу: у чому різниця
- Визначаємо й оцінюємо алергенний статус харчового продукту
- «Навмисно додані» алергени: як ними керувати
- Мінімізація контамінації продукції алергенами: ґрунтовний аналіз ризиків
- Ризик забруднення незадекларованими алергенами: помилки, що виникають у ланцюгу постачання
- Навчання правил поводження з алергенами для всього персоналу, тимчасових працівників і підрядників – чому це важливо
|
відповіді на запитання учасників |
Наталія Олексієнко, експерт-практик, кандидат технічних наук, доцент Інституту післядипломної освіти НУХТ |
Модуль 3. Беремо під контроль алергени на виробництві: від сировини до готового продукту - Закупівля, приймання та зберігання сировини: аналіз ризиків та впровадження відповідних процедур
- Правильне маркування попередньо НЕ спакованих продуктів: на що слід звернути особливу увагу
- Перероблення, технологічні відходи, напівфабрикати: можливі джерела алергенів
- Валідація та верифікація процедур очищення дільниць, виробничих ліній, обладнання – шлях до мінімізації кросконтамінації алергенами
- Технічне обслуговування та ремонтні роботи: можливий вплив на алергенний статус продукції
- Багаторівневий контроль за відповідністю маркування: що це та яка користь
|
відповіді на запитання учасників |
Альона Васюта, інженер зі стандартизації та якості ТОВ «Салекс Абсолют», провідний експерт журналу «Управління якістю» |
Модуль 4. Реалізуємо законодавчі та міжнародні вимоги: практичний досвід вітчизняного підприємства - Інформування споживача про наявність алергенів: кращі практики
- Зберігання інгредієнтів/сировини: поради, перевірені досвідом
- Зважування/нарізання/перефасування – у центрі уваги тара та інвентар
- Постійне навчання персоналу правил поводження з алергенами: практичний кейс
|
відповіді на запитання учасників |
|
Друга частина (відео №2) План управління алергенами |
Наталія Олексієнко, експерт-практик, кандидат технічних наук, доцент Інституту післядипломної освіти НУХТ |
Модуль 5. Розробляємо План управління алергенами: покроковий алгоритм - Належне документування процедур
- Процеси управління алергенами: коли вони потребують оновлення
- Зберігання пакування: чітко марковане, кодоване та ідентифіковане
- Якісні та кількісні дослідження для підтвердження алергенного статусу вхідної сировини та інгредієнтів: що, як, коли
|
відповіді на запитання учасників |
Світлана Березова, тренер-консультант ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ», головний аудитор за схемою сертифікації FSSC 22000 та міжнародними стандартами ISO 22000, HACCP, ISO 9001 |
Модуль 6. Аудит управління алергенами на підприємстві: топ помилок роботи з алергенами, виявлених аудитором + експертні поради - З чого почати аудит управління алергенами на підприємстві (які процеси повинні бути включені у планування, визначення критеріїв аудиту та цілей, добір аудиторської групи)
- Аудит як один із методів проведення верифікації програми-передумови заходів запобігання перехресного забруднення алергенами та Плану управління алергенами
- Як сфера діяльності підприємства впливає на перелік питань, які необхідно перевіряти
- Діяльність, на яку необхідно звернути увагу під час проведення аудиту управління алергенами на підприємстві (вимоги та практичні приклади):
◊ розроблення нових видів продукції (з цього все і починається) ◊ закупівля сировини, допоміжних та пакувальних матеріалів (перевірка інформації про алергени від постачальників: довіряй, але перевіряй) ◊ вхідний контроль (алергенний статус: чи справді відповідає зазначеному) ◊ виробництво (основний ризик – перехресне забруднення) ◊ очищення обладнання (які методи перевірки застосувати під час аудиту) ◊ зберігання готової продукції, сировини, допоміжних та пакувальних матеріалів (про що ми забуваємо) ◊ відвантаження та транспортування готової продукції до замовників (проблеми можуть бути тут) ◊ виконання вимог замовників та скарги на продукцію (що потрібно перевіряти) |
відповіді на запитання учасників |
Доставка на вашу електронну пошту протягом дня після оплати.