Журнал «Управління якістю» № 12, 2025
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291
ЗМІСТ НОМЕРА:
Зміни в ДСТУ (грудень 2025): враховуймо в роботі й документації
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у листопаді
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Світлана Березова
Про контакт матеріалу з харчовим продуктом: Закон № 2718-IX у запитаннях і відповідях
Опосередкований контакт із харчовим продуктом
Чи охоплює новий закон паперові побутові вироби
Пластик і мікрохвильова піч: нормативні вимоги
МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Микола Матлаєв
Управління ризиками хімічної безпеки: REACH і RoHS для виходу на європейські ринки
Що таке REACH та RoHS? Стисло про головне
Аналог RoHS в Україні
Аналог REACH в Україні
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Сергій Вербицький
Сторонні включення у харчових продуктах: від оцінювання ризиків до рентгенівського контролю
Чужорідні тіла: поняття і класифікація
Практика оцінювання ризиків потрапляння забруднювачів у продукт і встановлення ККТ
Методи виявлення сторонніх включень та розрахунок роботи відповідного обладнання
Особливості та переваги рентгенівського контролю у виявленні сторонніх включень
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Світлана Березова
Харчові гази і дія Закону про матеріали та предмети в контакті з харчовими продуктами
УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ
Марина Кірносова
Розширена відповідальність виробника: особливості системи та її перспективи в Україні
Впровадження системи РВВ в Україні – питання часу
Хто за що відповідає?
Законопроєкти, або чого очікувати виробникам
Що можна зробити вже зараз
ОБМІН ДОСВІДОМ
Анна Захаренко
«Battery» від Carlsberg Ukraine: 5 факторів, що визначають унікальність на ринку
УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ
Андрій Дяченко
Утилізація гризунів силами підприємства: підходи, методи та стратегія контролю
Підходи до утилізації трупів тварин
Методи утилізації
Стратегія контролю
ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ
Роман Михалко
Постмаркетинговий нагляд: чому безпека медвиробів не закінчується сертифікацією
Навіщо потрібен постмаркетинговий нагляд?
Складники системи моніторингу на ринку
Чому це має значення для виробника?
Система моніторингу безпеки: ключові компоненти
Можливості для бізнесу
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Олена Бєлофастова
HACCP та ISO 22000: у чому різниця і як обрати свій шлях до гарантії харчової безпечності
Що таке НАССР і чому вона обов’язкова для всіх харчовиків
ISO 22000: коли стандарт стає конкурентною перевагою
НАССР чи ISO 22000: що обрати для свого підприємства
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Софія Прозорова-Наливайська
Правове регулювання обігу будівельної продукції в Україні
Декларація показників будівельної продукції
Маркування та знак відповідності технічним регламентам
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Шпаргалка: Маркування матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами
НАССР СВОЇМИ РУКАМИ
Світлана Березова
Системи стисненого повітря та водопостачання на виробництві харчових продуктів: огляд програми-передумови
Опис основних вимог до інших газів (N₂, CO₂, О₂ та газові суміші тощо), які контактують із харчовим продуктом
Опис основних вимог до водопостачання
Поради щодо використання систем / інструментів для роботи з повітрям
Додаткові рекомендації для групи НАССР щодо водопостачання
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Андрій Матвієнко
Ґудзики на санітарному одязі: чи допустимо?
Вимоги щодо питання ґудзиків у нормативних документах ЄС та України
Чому ґудзики – ризик? Проблеми та альтернативи для їхнього уникнення
Загальноприйнятна практика на підприємствах
СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ (СУЯ)
Аліна Ткаченко
Процес закупівель, специфікації сировини, матеріалів і обладнання за ISO 9001