Журнал «Управління якістю» № 12, 2025

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА: 

Зміни в ДСТУ (грудень 2025): враховуймо в роботі й документації

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у листопаді

 

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Світлана Березова

Про контакт матеріалу з харчовим продуктом: Закон № 2718-IX у запитаннях і відповідях

Опосередкований контакт із харчовим продуктом
Чи охоплює новий закон паперові побутові вироби
Пластик і мікрохвильова піч: нормативні вимоги


МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ

Микола Матлаєв

Управління ризиками хімічної безпеки: REACH і RoHS для виходу на європейські ринки

Що таке REACH та RoHS? Стисло про головне
Аналог RoHS в Україні
Аналог REACH в Україні


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Сергій Вербицький

Сторонні включення у харчових продуктах: від оцінювання ризиків до рентгенівського контролю

Чужорідні тіла: поняття і класифікація
Практика оцінювання ризиків потрапляння забруднювачів у продукт і встановлення ККТ
Методи виявлення сторонніх включень та розрахунок роботи відповідного обладнання
Особливості та переваги рентгенівського контролю у виявленні сторонніх включень


ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Світлана Березова

Харчові гази і дія Закону про матеріали та предмети в контакті з харчовими продуктами


УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Марина Кірносова

Розширена відповідальність виробника: особливості системи та її перспективи в Україні

Впровадження системи РВВ в Україні – питання часу
Хто за що відповідає?
Законопроєкти, або чого очікувати виробникам
Що можна зробити вже зараз


ОБМІН ДОСВІДОМ

Анна Захаренко

«Battery» від Carlsberg Ukraine: 5 факторів, що визначають унікальність на ринку


УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

Андрій Дяченко

Утилізація гризунів силами підприємства: підходи, методи та стратегія контролю

Підходи до утилізації трупів тварин
Методи утилізації
Стратегія контролю


ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Роман Михалко

Постмаркетинговий нагляд: чому безпека медвиробів не закінчується сертифікацією

Навіщо потрібен постмаркетинговий нагляд?
Складники системи моніторингу на ринку
Чому це має значення для виробника?
Система моніторингу безпеки: ключові компоненти
Можливості для бізнесу


ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Олена Бєлофастова

HACCP та ISO 22000: у чому різниця і як обрати свій шлях до гарантії харчової безпечності

Що таке НАССР і чому вона обов’язкова для всіх харчовиків
ISO 22000: коли стандарт стає конкурентною перевагою
НАССР чи ISO 22000: що обрати для свого підприємства


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Софія Прозорова-Наливайська

Правове регулювання обігу будівельної продукції в Україні

Декларація показників будівельної продукції
Маркування та знак відповідності технічним регламентам


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Шпаргалка: Маркування матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами

 

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Світлана Березова

Системи стисненого повітря та водопостачання на виробництві харчових продуктів: огляд програми-передумови

Опис основних вимог до інших газів (N₂, CO₂, О₂ та газові суміші тощо), які контактують із харчовим продуктом
Опис основних вимог до водопостачання
Поради щодо використання систем / інструментів для роботи з повітрям
Додаткові рекомендації для групи НАССР щодо водопостачання


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Андрій Матвієнко

Ґудзики на санітарному одязі: чи допустимо?

Вимоги щодо питання ґудзиків у нормативних документах ЄС та України
Чому ґудзики – ризик? Проблеми та альтернативи для їхнього уникнення
Загальноприйнятна практика на підприємствах


СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ (СУЯ)

Аліна Ткаченко

Процес закупівель, специфікації сировини, матеріалів і обладнання за ISO 9001