Журнал «Управління якістю» № 7, 2025

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА: 

Зміни в ДСТУ (липень 2025): враховуймо в роботі й документації


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у червні


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Дар’я Путря
Держреєстр харчових добавок, ароматизаторів, ензимів та їхня реєстрація – що варто знати операторам ринку
Порядок реєстрації об’єктів санітарних заходів
Що буде у Реєстрі?


УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Марина Кірносова
Розширена відповідальність виробника: вимоги до упаковки харчових продуктів, орієнтованих на експорт до ЄС


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Андрій Матвієнко
Оцінюємо рівень культури харчової безпечності: приклади анкет
Анкета для оцінювання рівня культури харчової безпечності в організації
Анкета з оцінювання культури харчової безпечності щодо персоналу та виконавців на місцях


МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Ольга Букрєєва
TACCP і PAS 96: керівництво для тих, хто хоче випередити харчового зловмисника. Частина 2
Критична контрольна точка оцінки загроз (ТACCP)
Загальний процес TACCP
Оцінювання загроз
Виявлення вразливостей
Оцінка ризику
Критичні елементи управління
Реагування на інцидент


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Юрій Миркеєв
🎦 Акценти харчового законодавства: реєстрація потужності, ТУ, меламін, рівні вітамінів і мінеральних речовин та Кодекс Аліментаріус


ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ
Роман Михалко
Регламент у дії: як змінилися правила для аерозольних розпилювачів
Сфери використання аерозольних розпилювачів
Основні положення Регламенту
Маркування аерозольних розпилювачів
Ринковий нагляд за аерозольними розпилювачами
Важливість впровадження Регламенту


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Катерина Рожновська
Плоди та овочі швидкозаморожені: терміни придатності та їхнє підтвердження
Швидкозаморожені їстівні товари: визначення та технологічні вимоги
Дотримання температурного ланцюга: чому це важливо та чим підтверджується
Приклади умов температурно-вологісного режиму для різних продуктів
Зразки журналів збереження доказів проведення контролю температурного режиму на різних етапах технологічного процесу
Національні стандарти для швидкозаморожених їстівних товарів
Вимоги до транспортування швидкозамороженої продукції: автотранспортом і залізницею
Підтвердження строків придатності. Зразок і пояснення
Відбір проб швидкозаморожених продуктів. Зразок та коментар
Протокол підтвердження строку придатності: що це та для чого
Проблема з якістю або безпечністю швидкозаморожених продуктів: що робити далі?


ПРОФЕСІЙНА БЕЗПЕКА ТА ЗДОРОВ’Я
Сергій Вербицький
Нормативне регулювання вимог безпечності та гігієни обладнання харчової промисловості
Закони, технічні регламенти, стандарти – які вимоги є обов’язковими?
Регламент безпеки машин – базовий нормативний документ у сфері вимог безпечності технологічного обладнання
Чинність європейських норм безпеки та гігієни в Україні
ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 як етап розвитку міжнародних стандартів безпечності харчових продуктів та труднощі перекладу


УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Світлана Фесенко
Nutri-Score – миттєва ідентифікація поживної цінності продукту
У статті описано як працює Nutri-Score


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Марина Рибченко
Нові правила видачі дозволів на використання отруйних хімічних речовин: зміни для бізнесу з 2025 року
Умови та порядок отримання дозволу на використання отруйних хімічних речовин
Форма заяви та зразок заяви


УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ
Олена Кошелєва
Між кормом та біопаливом: правове регулювання пелет
Пелети як кормова добавка


ТЕХНОЛОГІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
Петро Калита
Звідки беруться цілі й вимоги в українському менеджменті
Вище керівництво
Мотивація персоналу
Визначення політик
Визначення стратегій
Визначення стратегічних цілей
Визначення організаційної структури
Створення системи менеджменту


СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ
Шпаргалка: Внутрішній аудитор і конфлікт інтересів – зберігаємо неупередженість