Журнал «Управління якістю» № 5, 2025

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА: 

Зміни в ДСТУ (травень 2025): враховуймо в роботі й документації


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у квітні


БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА КОРМІВ
Світлана Березова
Поза контактом, але в зоні ризику: ущільнювачі у харчовому виробництві
Із листа до редакції: «Чи потрібно мати дозвільні документи (які підтверджують можливість застосування у харчовій промисловості), наприклад, для ущільнювачів, що безпосередньо не контактують із продуктом?».


МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Андрій Дяченко
Курс на декарбонізацію за ISO 14067: сертифікація, переваги, ціна питання
Що обрати: ISO 14064 чи ISO 14067?
Навіщо підприємству потрібен сертифікат ISO 14067?
Як працює ISO 14067?
Вартість сертифікації та її терміни


УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Олена Шульга
Композитні матеріали в упаковці: як маркувати харчове пакування
Алгоритм ідентифікації матеріалу пакування
Типи плівок та їхнє маркування


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Марина Рибченко
Оновлений перелік товарів, які не підлягають обміну: головні зміни, роз’яснення та терміни набрання чинності


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Марина Бурдейна
🎦 Культура харчової безпечності: обов’язкова вимога ISO 22000, BRCGS, FSSC 22000 та IFS
Пропонуємо до вашої уваги відеозапис панельної дискусії, що відбулася під час ІV Всеукраїнського з’їзду «Харчовий бізнес-2024: конкурентоздатність та експортоорієнтованість».


ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Ольга Букрєєва
Метод «Аналіз дерева подій (ETA)»: інструмент оцінки безпеки складних систем від ініціювальних подій до кількісних оцінок
Якісний аналіз: основні залежності
Функціональні залежності
Структурувальні чи фізичні залежності
Приклад застосування ЕТА: пожежа на атомній електростанції
Аналіз на основі скринінгу


НАССР СВОЇМИ РУКАМИ
Тетяна Литвиненко
Робоче екіпірування у хатній пралці: можна чи заборонено?


УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Марина Кірносова
Clean Label: що це та для яких виробників актуально
«Чисте маркування»: регуляторні межі та ризики некоректних заяв
Складність термінології – бар’єр для довіри
Clean Label у полі критикування


СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
Фрази для ефективного аудиту: шпаргалка для внутрішнього аудитора
Користь екомаркування для підприємництва
Як отримати екологічний сертифікат?
Приклади екомаркування ЄС
Приклади екомаркування нехарчових товарів за ДСТУ ISO 14021


УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Іван Костюк
Екологічне маркування нехарчової групи товарів в ЄС: вимоги та приклади
Користь екомаркування для підприємництва
Як отримати екологічний сертифікат?
Приклади екомаркування ЄС
Приклади екомаркування нехарчових товарів за ДСТУ ISO 14021


ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Людмила Аксьонова
Результати внутрішнього аудиту системи управління: стислий і зрозумілий виклад для будь-якого користувача. Частина 1
Збір доказів аудиту
Отримання даних аудиту


ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Юрій Полівода
Інтегрована система управління якістю та безпечністю харчових продуктів: цілі, поради, приклади
Повноваження директора та виконавчого директора
Повноваження керівника групи з якості та безпечності


ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ
Світлана Фесенко
Аудит постачальника: коли та хто проводить, як і для чого?
Покроковий алгоритм аудиту постачальників
Мета і плюси аудиту постачальників
Програма-передумова НАССР щодо специфікації та контролю постачальників
Лист оцінювання, критерії та моніторинг постачальників
Коригувальні дії