Журнал «Управління якістю» № 4, 2025

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА: 

Зміни в ДСТУ (квітень 2025): враховуймо в роботі й документації


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у березні


МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Алла Копусь
ISCC EU та ISCC PLUS: система контролю сталості та простежуваності сучасного виробництва
Що таке ISCC EU та ISCC PLUS?
Процедура простежуваності: основні етапи за ISCC EU та ISCC PLUS
Чому простежуваність важлива?


ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ
Світлана Березова
Від закупівлі до експлуатації: як упровадити детектор X-ray на підприємстві згідно з нормами та стандартами


АКТУАЛЬНО
Марина Мардар
Маркетингові маніпуляції на екохвилі: грінвошинг у просуванні товарів
Екоцентричні формують нові правила гри
Простір для маніпуляцій
Чому компанії використовують грінвошинг?


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Денис Гончар
🎦 FSSC v. 6 у фокусі: управляння послугами, закупівельними матеріалами, обладнанням + вимоги до комунікацій


Ольга Букрєєва
Метод «Аналіз дерева подій (ETA)»: початкові чинники, фактори захисту та фізичні явища для оцінки розвитку небезпечних ситуацій
Розроблення дерева подій
1. Загальні положення
2. Кроки виконання ЕТА


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Оксана Мельник
Виробництво дієтичних добавок: дозволені інгредієнти та нормативне регулювання


СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
7 кроків створення документованої процедури: шпаргалка


ЕКСПОРТ
Юрій Полівода
Ввезення харчових продуктів до Польщі: лабораторні дослідження, сертифікація та інші вимоги ЄС
•    Загальні вимоги до ввезення
•    Лабораторні дослідження
•    Процедура ввезення
•    Базові вимоги в частині безпечності харчових продуктів
•    Важливі органи та установи


ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Людмила Аксьонова
Як оцінювати ефективність управління ризиками та процесами внутрішнього контролю якості в організації?
Хто в організації відповідає за управління ризиками?
Приклад управління ризиками для процесу контролю якості системи управління організації
Як оцінювати ефективність управління ризиками в організації? Як оцінювати ефективність процесів внутрішнього контролю якості?


БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА КОРМІВ
Іван Костюк
Алергени у харчовій промисловості: вимоги та рекомендації
Вимоги до маркування харчових продуктів
Обов’язки виробників та постачальників
Вимоги до персоналу
Вимоги до профілактичних робіт


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Марина Рибченко
Заміна та повернення небезпечних/непридатних харчових продуктів: правила й терміни
Із листа до редакції: «Цікавить аналіз Постанови КМУ від 26.11.2024 № 1347 “Про затвердження Порядку повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів”».


УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Світлана Фесенко
«Без додавання цукру»: міфи та реальність для виробників харчових продуктів
Із листа до редакції: «Виробляємо овочеві намазанки. Технологічний процес передбачає тушкування великої кількості овочів (гарбуз, цибуля, морква, перець), які містять власні цукри.


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Олена Шульга
Документи для безпечного використання матеріалів у харчовій промисловості: що вимагати від постачальників
Із листа до редакції: «Які документи, крім паспорта безпеки та сертифіката якості, вимагати від постачальників матеріалів, що використовуються у виробництві харчових продуктів (дезінфектори, піногасники тощо), які гарантували б їхню безпечність у виробництві?»