Журнал «Управління якістю» № 10, 2024

0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291
ЗМІСТ НОМЕРА:
Зміни в ДСТУ (жовтень 2024): враховуймо в роботі й документації
15+ інсайтів з FoodBusiness'24 від фахівців Держпродспоживслужби, Carlsberg Ukraine, Propecs, Дія.Бізнес, Сільпо, «Рудь» та інших
У Києві 26 вересня відбувся ІV Всеукраїнський з'їзд «Харчовий бізнес – 2024: конкурентоздатність та експортоорієнтованість». Понад 80 експертів з якості та харчової безпечності різногалузевих вітчизняних підприємств наживо+онлайн обговорили кейси, практики, законодавство та перспективи харчового сектора. Тож до вашої уваги ¬– ключові інсайти бізнес-зустрічі.
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: зміни, упроваджені у вересні
Пропонуємо ознайомитися з останніми змінами в законодавстві (за період із 01.09.2024 до 30.09.2024) та врахувати їх у роботі й документації.
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Марина Рибченко
Закон України «Про географічні зазначення спиртних напоїв»: аналіз новацій
Найголовніші нововведення
Хто має право на реєстрацію географічного зазначення спиртного напою?
Особливості специфікації спиртних напоїв
Контроль за дотриманням Закону і відповідальність
Кого саме, за що і на яку суму каратимуть
Реєстрація українських спиртових напоїв
Скільки чинна правова охорона географічних зазначень спиртних напоїв
ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Людмила Аксьонова
Задокументована інформація: що вимагає ДСТУ ISO 9001:2015
Що означає поняття «задокументована інформація» у стандартах ISO серії 9000?
Яку документацію СУЯ згідно з вимогами ДСТУ ISO 9001 організація має контролювати та підтримувати в актуальному стані?
Які обов'язкові методики вимагає ДСТУ ISO 9001 для створення СУЯ?
Як зменшити обсяг документації СУЯ в організації?
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Анастасія Смусь
Деталізація процедури здійснення контролю за безпечністю хімічних речовин
СУДОВА ПРАКТИКА
Святослав Бартош
Штрафи за оманливе маркування: дайджест судової практики з Антимонопольним комітетом
Пропонуємо до вашої уваги правові поради та зауваги для харчового бізнесу – виступ пана Святослава Бартоша, керівника юридичної компанії Bargen, на ІІІ Всеукраїнському з'їзді «Харчовий бізнес – 2024: безпечність продукції в умовах небезпеки»
ТЕХНОЛОГІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
Ольга Букрєєва
Функціонування системи менеджменту інформаційної безпеки: оцінювання ефективності
Розгляньмо алгоритм функціонування системи менеджменту інформаційної безпеки
ЕКСПОРТ
Надія Миценко
Показники безпечності сировини: особливості контролю в умовах орієнтації виробника на ринок ЄС
Пропонуємо до вашої уваги порівняльну аналітику вимог вітчизняного та ЄС-ринку щодо контролю показників безпечності сировини – виступ пані Надії Миценко, менеджерки систем якості відділу контролю якості ТОВ «КОТЕКНА УКРАЇНА ЛІМІТЕД», на ІІІ Всеукраїнському з'їзді «Харчовий бізнес – 2024: безпечність продукції в умовах небезпеки»
ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Тетяна Лісніченко
Елементи системи управління ризиками та їхнє задокументування
Ідентифікування ризиків
Аналізування ризиків
Оцінювання ризиків
Задокументована інформація стосовно ризиків та можливостей
АКТУАЛЬНО
Світлана Березова
Чи потрібний санітарний паспорт на транспорт для перевезення харчових продуктів?
ЕКСПОРТ
Артем Дем’янов
Штрих-код на біг-бегу на експорт: обов’язкова вимога чи додатковий інструмент
Із листа до редакції: «Чи обов'язкове нанесення штрих-коду на пакування цукру вагою 25 кг, 50 кг та 1000 кг, якщо продукція йде на експорт, бо згідно з ДСТУ воно не підлягає кодуванню, підлягає тільки та продукція, яка викладається на полиці продажу (стіки, пакування в 1 кг)? »
ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ
Дар’я Спіріна
Як «солодким» виробникам зацікавити споживача сьогодні?
ТЕХНІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ
Світлана Фесенко
Технічні умови на виробництво продукції: нюанси внесення змін
• Чи може група НАССР, створена на підприємстві, за законодавством самостійно скласти протокол змін?
• Чи вважатиметься це подовженням чинності ТУ України, чи все ж таки необхідно звертатися до відповідного органу для зміни та подальшого подовження терміну чинності ТУ України, адже згідно з законодавством відповідальність за виготовлення безпечного та якісного продукту несе виробник?»
НАССР СВОЇМИ РУКАМИ
Шпаргалка: алгоритм підготовки до початку робочої зміни
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Запитували – відповідаємо: критичні контрольні точки та відходи
Якщо на виробництві соняшникової олії, яка реалізується оптом, є операційна програма-передумова на вхідну сировину, де вказано, що ми приймаємо сировину з протоколами випробування, які підтверджують прийнятний рівень показників безпечності (афлатоксин, мікотоксини тощо), то за законодавством це має бути контрольна точка?