Журнал «Управління якістю» №7, 2024

0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291
ЗМІСТ НОМЕРА:
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: враховуймо червневі зміни
Чи можна зображати на етикетці інгредієнт, якого немає у складі продукту?
Коли необхідно вказувати кількісне значення інгредієнтів або категорій інгредієнтів харчового продукту?
Чи можна вважати графічним зображенням фото наявних у складі/назві продуктів?
Як правильно тлумачити вимогу щодо не введення споживача в оману (наведіть приклади)?
Як маркувати країну походження, якщо харчовий продукт виготовлено в Україні з сировини, отриманої з іншої держави?
Дані імпортера, термін придатності та поживна цінність для лікарсько-рослинної сировини
УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Марина Рибченко
Маркування харчових продуктів: топ-6 запитань про надання інформації
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Дар’я Путря
Тимчасові експлуатаційні дозволи та новий порядок видавання: стисло про головне
МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Тетяна Лісніченко
Управління інформаційною безпекою: перехід з ISO/IEC 27001:2013 на ISO/IEC 27001:2022
Огляд змін у структурі вимог додатка А
Аналіз констролів інформаційної безпеки
Нові вимоги ISO/IEC 27001:2022
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Анастасія Смусь
Як зареєструвати харчову потужність через «Дію»
З листа до редакції:
• Як зареєструвати харчову потужність і чи можна це зробити через застосунок «Дія»?
• Які штрафи за здійснення діяльності без реєстрації?
ЕКСПОРТ
Юлія Шкурко
Тенденції та перспективи експорту – 2023/2024 для українських харчовиків: світові ринки, логістичні експортні шляхи, експортні тренди
Пропонуємо до Вашої уваги докладну аналітику експортних тенденцій і трендів у виступі пані Юлії Шкурко, начальниці аналітичного відділу компанії «Pro-Consulting», під час III Всеукраїнського з'їзду «Харчовий бізнес – 2024: безпечність продукції в умовах небезпеки».
ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Олена Бєлофастова
Внутрішній COSO-контроль і управління ризиками
Управління ризиками на основі моделі COSO
Дієві інструменти для внутрішнього контролю за діяльністю підприємства
НАССР СВОЇМИ РУКАМИ
Марина Рибченко
Безпечність матеріалів, що контактують із харчовими продуктами: чим керуватись до набрання чинності Законом
ТЕХНОЛОГІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
Ольга Букрєєва
Система менеджменту інформаційної безпеки: планування як важливий етап упровадження
З листа до редакції:
У системі НАССР є програма-передумова «Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для перероблення (оброблення) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами».
Що робити до набрання чинності вимогами стосовно матеріалів, які контактують із харчовими продуктами?
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Анастасія Смусь
Виробництво меду: реєстрація потужності чи отримання експлуатаційного дозволу
З листа до редакції:
Чому на виробництво меду потрібно отримувати експлуатаційний дозвіл, хіба не достатньо просто зареєструвати виробничу потужність?
ЕКСПОРТ
Нестеренко Вікторія
Особливості сертифікації та Halal-вимоги до виробництва яєчної продукції
ТЕХНОЛОГІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
Наталія Москаленко
Діаграма Ісікави: як визначити причину відхилення чи невідповідності
Сьогодні практично неможливо знайти такі галузі аналітичної діяльності стосовно контролю за якістю процесів, продуктів, де не застосовувалася б діаграма Ісікави, що показує взаємозв’язок між характеристиками й чинниками
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Марина Рибченко
Скасовано документи: де брати норми для харчоблоків при інтернатах та літніх таборах?
З листа до редакції:
Наказом МОЗ «Про визнання такими, що втратили чинність, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28.08.1997 № 262 та постанов Головного державного санітарного лікаря України» від 21.08.2023 № 1504 скасовано низку документів.
Що використовувати замість скасованих документів? Звідки тепер брати норми для харчоблоків при садочках та шкільних їдальнях, інтернатах та літніх таборах?
НАССР СВОЇМИ РУКАМИ
Юрій Полівода
Пастеризація молока: обґрунтування критичних меж
КТК і критичні межі: сутність і функційне значення
Встановлення критичних значень показників
Система моніторингу у межах НАССР
Пастеризація молока – забезпечення якості продукції
Критичні межі для пастеризації молока: наукове підґрунтя
Практика розрахунку критичних меж пастеризації
Наслідки недотримання критичних меж процесу пастеризації молока
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Марина Рибченко
Гігієнічні вимоги до потужностей бджільництва: новації наказу № 1968
З листа до редакції:
Що нового вносить для суб’єктів господарювання Наказ Мінагрополітики «Про затвердження Гігієнічних вимог до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва» від 15.11.2023 № 1968?
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Шпаргалка: увага, біотероризм!