Журнал «Управління якістю» №11, 2022

Щоб замовити цей номер журналу, телефонуйте у відділ передплати:
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Що нового в законодавстві
Моніторинг законодавства: враховуємо жовтневі зміни 

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Святослав Бартош
Вимоги до безпечності дитячого харчування: новації документа
29.10.2022 набрав чинності наказ про вимоги до дитячого харчування. Які новації пропонуються цим нормативним документом?

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Святослав Бартош
Позапланові перевірки у період воєнного стану: перелік підстав
Прийнято наказ «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення на період воєнного стану». Як це вплине на виробника?

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Віталій Цопа, Тетяна Жолуденко
Стандартизація маркетингової діяльності: застосовуємо міжнародні вимоги до систем управління підприємством
Пропонуємо ознайомитися з досвідом маркетингово-дослідницької  агенції «Медікал Дата Менеджмент» із розроблення та впровадження систем управління, у тому числі якості, на підприємстві, що реалізує маркетингово-дослідницьку діяльність 

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Світлана Березова
Виявляємо небезпечні чинники: радіонукліди та цвіль у харчовій продукції
Чи зараховують радіонукліди до хімічних показників та чи є помилкою зарахування плісняви до біологічних показників?

СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ

Ольга Букрєєва
Соціально відповідальна поведінка підприємства у сфері захисту прав споживачів
Обслуговування та підтримка споживачів, вирішення претензій та суперечок є механізмами, які організація використовує для задоволення їхніх потреб після придбання ними продуктів чи отримання послуг

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Тетяна Литвиненко
ISO 22000:2018: як скласти план керування небезпечними чинниками 
У стандарті ISO 22000:2018 зазначено, що План НАССР та ОПП зараз повинні бути об’єднані в єдиний новий документ План небезпек. Як заповнювати План небезпек (приклад)? Який варіант «Дерева рішень» використовувати для встановлення заходів керування (ККТ, ОПП, ПП)?

ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ

Роман Бондар
5S на практиці: реалії вітчизняного застосування
Впровадження 5S – це процес зміни мислення всіх працівників компанії, при цьому успіх проєкту залежить від наявності ресурсів та бажання керівництва компанії досягти змін

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Тетяна Литвиненко
ISO 9001:2015: практичні рекомендації для тих, хто на старті
Не варто боятись зауважень, адже вони засвідчать, що система працює, і стануть основою для подальшого покрашення системи менеджменту

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Світлана Фесенко, Святослав Бартош
Виявлено невідповідності: чи можна штрафувати групу НАССР
На підприємстві відбулась перевірка Держпродспоживслужбою, під час якої виявлено порушення через недобросовісну роботу групи НАССР і на підприємство накладено штраф. Чи має право директор змусити групу НАССР виплачувати цей штраф шляхом стягнення із заробітної плати? Які взагалі допустимі покарання на підприємстві за невиконання НАССР – штраф з конкретного працівника чи звільнення?

ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА

Валентина Могутова, Тетяна Гавриш, Катерина
Розроблення технології виробництва сирного продукту оздоровчого призначення
Сьогодні в Україні відзначається інтенсивне зростання обсягів виробництва молочних комбінованих продуктів, і значного розвитку з-поміж них набуває виробництво сирних продуктів 

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Світлана Фесенко
Зацікавлені сторони за ISO 22000: хто вони?
Згідно з ISO 22000 мають бути визначені зацікавлені сторони. Хто до них може належати?

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитували – відповідаємо

• Якою нормативною документацією нормується вміст у продукті антимікробних консервантів (наприклад, сорбату калію)?
• У якому НД прописана вимога обов’язково мати на підприємстві ДСТУ з голограмою? Чому не достатньо мати копію без печатки й голограми?
• Чи можуть програми-передумови бути розроблені не групою НАССР, а відповідальними за цей напрям працівниками? Яка періодичність перегляду ПП? ПП верифікуються і валідуються чи лише верифікуються?
• Чи необхідно в наявну організаційну структуру фармацевтичного підприємства, яке планує провадити виробництво дієтичних добавок, додавати виокремлену групу НАССР?