Журнал «Управління якістю» №11, 2022
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291
ЗМІСТ НОМЕРА:
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Що нового в законодавстві
Моніторинг законодавства: враховуємо жовтневі зміни
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Святослав Бартош
Вимоги до безпечності дитячого харчування: новації документа
29.10.2022 набрав чинності наказ про вимоги до дитячого харчування. Які новації пропонуються цим нормативним документом?
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Святослав Бартош
Позапланові перевірки у період воєнного стану: перелік підстав
Прийнято наказ «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення на період воєнного стану». Як це вплине на виробника?
СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ
Віталій Цопа, Тетяна Жолуденко
Стандартизація маркетингової діяльності: застосовуємо міжнародні вимоги до систем управління підприємством
Пропонуємо ознайомитися з досвідом маркетингово-дослідницької агенції «Медікал Дата Менеджмент» із розроблення та впровадження систем управління, у тому числі якості, на підприємстві, що реалізує маркетингово-дослідницьку діяльність
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Світлана Березова
Виявляємо небезпечні чинники: радіонукліди та цвіль у харчовій продукції
Чи зараховують радіонукліди до хімічних показників та чи є помилкою зарахування плісняви до біологічних показників?
СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
Ольга Букрєєва
Соціально відповідальна поведінка підприємства у сфері захисту прав споживачів
Обслуговування та підтримка споживачів, вирішення претензій та суперечок є механізмами, які організація використовує для задоволення їхніх потреб після придбання ними продуктів чи отримання послуг
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Тетяна Литвиненко
ISO 22000:2018: як скласти план керування небезпечними чинниками
У стандарті ISO 22000:2018 зазначено, що План НАССР та ОПП зараз повинні бути об’єднані в єдиний новий документ План небезпек. Як заповнювати План небезпек (приклад)? Який варіант «Дерева рішень» використовувати для встановлення заходів керування (ККТ, ОПП, ПП)?
ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ
Роман Бондар
5S на практиці: реалії вітчизняного застосування
Впровадження 5S – це процес зміни мислення всіх працівників компанії, при цьому успіх проєкту залежить від наявності ресурсів та бажання керівництва компанії досягти змін
СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ
Тетяна Литвиненко
ISO 9001:2015: практичні рекомендації для тих, хто на старті
Не варто боятись зауважень, адже вони засвідчать, що система працює, і стануть основою для подальшого покрашення системи менеджменту
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Світлана Фесенко, Святослав Бартош
Виявлено невідповідності: чи можна штрафувати групу НАССР
На підприємстві відбулась перевірка Держпродспоживслужбою, під час якої виявлено порушення через недобросовісну роботу групи НАССР і на підприємство накладено штраф. Чи має право директор змусити групу НАССР виплачувати цей штраф шляхом стягнення із заробітної плати? Які взагалі допустимі покарання на підприємстві за невиконання НАССР – штраф з конкретного працівника чи звільнення?
ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА
Валентина Могутова, Тетяна Гавриш, Катерина
Розроблення технології виробництва сирного продукту оздоровчого призначення
Сьогодні в Україні відзначається інтенсивне зростання обсягів виробництва молочних комбінованих продуктів, і значного розвитку з-поміж них набуває виробництво сирних продуктів
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Світлана Фесенко
Зацікавлені сторони за ISO 22000: хто вони?
Згідно з ISO 22000 мають бути визначені зацікавлені сторони. Хто до них може належати?
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Запитували – відповідаємо
• Якою нормативною документацією нормується вміст у продукті антимікробних консервантів (наприклад, сорбату калію)?
• У якому НД прописана вимога обов’язково мати на підприємстві ДСТУ з голограмою? Чому не достатньо мати копію без печатки й голограми?
• Чи можуть програми-передумови бути розроблені не групою НАССР, а відповідальними за цей напрям працівниками? Яка періодичність перегляду ПП? ПП верифікуються і валідуються чи лише верифікуються?
• Чи необхідно в наявну організаційну структуру фармацевтичного підприємства, яке планує провадити виробництво дієтичних добавок, додавати виокремлену групу НАССР?