Журнал «Управління якістю» № 10, 2022

Щоб замовити цей номер журналу, телефонуйте у відділ передплати:
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Що нового в законодавстві
Моніторинг законодавства (за період із 01.09.2022 до 30.09.2022)

ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ

Роман Бондар
5S на виробництві, або Система для всіх – від прибиральниці до директора
Система 5S – п’ять простих принципів раціональної організації робочого простору, дотримуючись яких, можна отримати максимальну вигоду з наявних ресурсів

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Артем Дем’янов
Застосовуємо Регламент ЄС 10/2011 про пластикові матеріали та вироби, призначені для контакту з харчовими продуктами 
У Регламенті ЄС 10/2011 визначено вимоги до виробництва та збуту пластикових матеріалів та виробів, які призначені для контакту з харчовими продуктами або перебувають чи потенційно можуть перебувати у контакті з харчовими продуктами

СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ

Ольга Букрєєва
Соціально відповідальна поведінка підприємства у сфері охорони довкілля та взаємодії з іншими організаціями
Організація може стати більш соціально відповідальною, вживаючи заходів для захисту довкілля та відновлення природних місць проживання та різних функцій та послуг, що надаються екосистемами

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Наталія Букалова, Надія Богатко, Василь Лясота, Тетяна Приліпко
Система управління безпечністю рибних продуктів: перевірки ефективності системи та документування процедур 
Впровадивши систему забезпечення безпечності продукції, потужність із виробництва харчових тваринних гідробіонтів може заявляти про це у рекламній інформації щодо їхньої безпечності, а також здійснити сертифікацію системи НАССР в установленому порядку

ТОЧКА ЗОРУ

Петро Калита
Термін «менеджмент» у ДСТУ ISO 9000: спроба вирішити проблему
Пропонуємо ознайомитись з аргументами й колегіальною думкою фахівців

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Тетяна Литвиненко
Інструкції з миття та дезінфекції обладнання у молочній промисловості
Все технологічне обладнання щодня після закінчення кожного технологічного циклу повинно піддаватися ретельному миттю та дезінфекції

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Руслан Нагорняк
Категоризація харчових підприємств: державний контроль на основі оцінювання ризиків 
Наразі обговорюється питання про можливе скасування воєнного стану в певних регіонах країни, що означає повернення перевірок. Тому тема категоризації та перевірок Держпродспоживслужбою знову набуває актуальності

ПАКУВАННЯ ТА МАРКУВАННЯ

Людмила Хоміч
Пластикові пакети на платній основі: чи правомірні дії суб’єкта господарювання?
Чи має право суб’єкт господарювання брати плату за пластиковий пакет, до якого кладе свіжу рибу, м’ясо та продукти з них, посилаючись на Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України»?

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Світлана Фесенко
Який документ використовувати, якщо ГОСТ втратив чинність, а посилання на ДСТУ відсутнє?
Продукція, вироблена за ТУ, не може документально і якісно відрізнятися від продукції, виробленої за ДСТУ

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитували – відповідаємо

Чи обов’язково підприємство має замовити й купити стандарт, щоб його використовувати в нормативних посиланнях у програмах-передумовах? Чи можна скористатись безплатним електронним варіантом ДСТУ?