Журнал «Управління якістю» № 9, 2022
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291
ЗМІСТ НОМЕРА:
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Святослав Бартош
Заходи державного нагляду: чи призупинено проведення у період воєнного стану
У попередніх номерах було значено, що перевірки на час воєнного стану призупинено, однак на офіційній сторінці ФБ Держпродспоживслужби розміщено інформацію, що перевірки відбуваються. Чи можете прокоментувати?
СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ
Ян Він
Формування цілей підприємства: застосовуємо прогресивні методикиємства. Частина 2
Практика свідчить, що у 90% працівників є цілі, які можна реалізувати за місяць, а вони роблять із них ціль на весь рік
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Світлана Березова
Система X-ray на харчовому виробництві: ефективність рентгенівського контролю і документування
Підприємство придбало X-ray для виявлення сторонніх домішок у продукції: чи буде X-ray операційною програмою-передумовою та які документи потрібно готувати від групи НАССР
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Тетяна Литвиненко
Пакування для напівфабрикатів та готової продукції: види та критерії для обрання
Обираючи пакування, слід дотримуватися золотого правила – воно повинно викликати приємні емоції у споживача, спонукати його купити продукт
СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ
Ольга Букрєєва
Соціально відповідальна поведінка підприємства у сфері трудових відносин
Соціально відповідальні підприємці прагнуть поліпшити умови праці не шляхом компенсаційних виплат, а впровадження нової техніки, технологій, оздоровлення виробничого середовища, врахування вимог естетики праці
ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ
Наталія Букалова, Надія Богатко, Василь Лясота, Тетяна Приліпко
Моніторинг критичних контрольних точок під час виробництва харчових тваринних гідробіонтів та продуктів їхнього перероблення. Частина 1
Якщо за результатами проведеного моніторингу є тенденція до втрати контролю, тобто заданий рівень ризику перевищується, необхідно вжити заходів для його поновлення, перш ніж виникнуть можливі відхилення
ТОЧКА ЗОРУ
Петро Калита
Терміни «управління» і «менеджмент»: виникнення та еволюція
У травні 2022 року Українською асоціацією досконалості та якості було створено робочу групу для кваліфікованого вирішення спільними зусиллями лінгвістів і профільних галузевих фахівців проблеми невідповідності визначень терміна «менеджмент» у ДСТУ ISO 9000:2015 та ISO 9000:2015, тож з’явилась надія на відродження в Україні терміна «менеджмент»
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Денис Гончар
Інтегрування систем: навіщо впроваджувати ISO 9001, якщо вже є ISO 22000?
За рівних умов компанія, яка має інтегровану систему менеджменту за двома стандартами, потенційно виграватиме у компанії з однією системою менеджменту
БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І КОРМІВ
Маркування харчових продуктів: інформація про алергени
Чітке та інформативне маркування харчових продуктів є важливою складовою забезпечення високого рівня здоров’я споживачів, саме тому оператори ринку зобов’язані надавати повний перелік інгредієнтів, включно з добавками, які використовуються під час виробництва чи приготування харчового продукту
ЕКСПОРТ
Євгенія Литвинова
Експортуємо кропиву: вміст радіоактивних речовин
Чи потрібно визначати вміст радіації у кропиві, що готується на експорт (не як лікарська рослина)? Які документи регламентують вміст радіоактивних речовин? Який рівень радіації має бути згідно з українським, європейським та американським законодавством (оскільки продукт експортуватиметься за кордон)?
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Олена Кошелєва
Закон України «Про управління відходами»: що очікувати?
20 червня ухвалено закон «Про управління відходами»: яких змін і коли очікувати у зв’язку з упровадженням принципу розширеної відповідальності виробника та коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію пакування, яку випустив на ринок разом із товарами?