Журнал «Управління якістю» № 1, 2022

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Катерина МУДРОВСЬКА
Що нового в законодавстві: зміни та практичні коментарі
•Уряд пропонує створити правову основу для реєстрації та захисту географічних зазначень спиртних напоїв
•Мінекономіки затвердило низку рішень щодо захисту українських виробників на внутрішньому ринку
•Експорт українських товарів у Китай зростає

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Наталія САМОЙЛЕНКО
Контроль за накладенням штрафів: пропозиції законопроєкту № 6352
•Прийняття законопроєкту має позитивно вплинути на діяльність підприємців та підвищити прозорість проведення перевірок контролювальних органів

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Наталія ПУХАЛЬСЬКА
Гармонізація вітчизняного законодавства: законопроєкт у сфері безпечності харчових продуктів
Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів» розроблено з метою вдосконалення чинного законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, кормів, здоров’я і благополуччя тварин та його гармонізації з законодавством Європейського Союзу

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Галина РОГОЛЬ
Дистанційний аудит систем менеджменту
Професійний аудитор отримує зорову інформацію, використовуючи всі можливі канали, але такі негативні чинники, як вібрація, сторонні запахи, липка поверхня, пил, лишаються за кадром, якщо аудит проводиться віддалено

ДИСКУСІЇ

Ольга ШЕВЧЕНКО, Світлана БЕРЕЗОВА, Альона ВАСЮТА, Олена КОШЕЛЄВА
Державний контроль: чи коректна вимога аудитора?
На блок-схемі технологічного процесу було позначено утворення відходів, проте аудитор вимагає додатково позначити «подальший рух відходів»

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Олександр ЯНКОВИЙ
Таксономічний аналіз як інструмент оцінювання конкурентоспроможності продукції
Таксономічний аналіз у порівнянні з методом багатокутника є більш об’єктивним підходом до оцінювання конкурентоспроможності продукції, хоча й він не є повністю вільним від суб’єктивізму – залежить від знань і досвіду дослідника

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Наталія ЧЕРНОВА
Методи підготовки води для виробництва напоїв і фасованих вод
Оптимальним способом оброблення води, незалежно від її джерела, є мембранне мікрофільтрування, яке дає можливість затримувати завислі речовини, мікроелементи та солі деяких металів

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Людмила АКСЬОНОВА
Інноваційна модель розвитку: впроваджуємо ІМ-систему за ISO 56000
Організації, які першими опанували ефективні інновації, отримують суттєву перевагу перед конкурентами та зможуть керувати своїм майбутнім

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Наталія БУКАЛОВА, Надія БОГАТКО, Василь ЛЯСОТА, Тетяна ПРИЛІПКО
Контроль за небезпечними чинниками під час виробництва рибної продукції
Аналіз небезпечних чинників, пов’язаних із виробництвом хар¬чових тваринних гідробіонтів, полягає в ідентифікації небезпечних зон, тобто окресленні місць і процедур, де на виробництво може справлятися негативний вплив

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Світлана БЕРЕЗОВА
Проведення верифікації в межах системи управління безпечністю харчових продуктів
Під час верифікації перевіряється, чи фактично виконується на практиці заплановане у документах СУБХП, і чи ці дії достатні, щоб продовжувати випускати безпечні продукти

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Тамара ЦЕМА, Світлана АФАНАСЬЄВА
Контроль за якістю продукції сільгоспмашинобудування: нормативне регулювання
Забезпечення належного рівня показників якості продукції залежить від правильного обрання та використання сучасних нормативних документів – стандартів та ТУ

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Наталія ОЛЕКСІЄНКО
Вилучення і відкликання небезпечної продукції: регулювання виробництва
Харчові продукти, які є непридатними для споживання людиною і становлять безпосередню загрозу здоров’ю, підлягають негайному вилученню власником та утилізації або знищенню під контролем державного інспектора відповідно до законодавства

ЕКСПОРТ

Затвердження експортних потужностей

ТЕХНІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

Роман МИХАЛКО, Михайло ВАХРУШЕВ
Безпечність косметичної продукції: регулювання виробництва
Гарантія безпечності продукції для споживачів є дуже важливою складовою іміджу виробників косметичної продукції

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитували – відповідаємо