Журнал «Управління якістю» № 9, 2021

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Катерина МУДРОВСЬКА
Що нового в законодавстві: зміни та практичні коментарі
• Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі перегляне доцільність спецзаходів з імпорту сірчаної кислоти та олеуму
• Виробники круп’яних культур отримають державну компенсацію
• Україна домовляється з Індонезією про розширення експорту

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Денис ГОНЧАР
Відкликання з реалізації жувальних цукерок: наявність небезпечного барвника
Родамін В зазвичай не додають у їжу, однак стаються випадки, коли недобросовісні виробники використовують його у виробництві сухарів, закусок, напоїв тощо

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Людмила АКСЬОНОВА
Новий ISO 37301:2021 для підтримки ділової репутації організації та етичного ведення бізнесу. Частина 1
Особливу увагу у стандарті ISO 37301 приділено питанням етичної культури й ділової етики

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Святослав БАРТОШ
Нормативні вимоги до виробництва світловідбивних конструкцій
Важливо вказувати сферу застосування світловідбивних елементів та інтенсивність світловідбиття, адже неправильні чи неповні дані про характеристики світловідбивних елементів можуть поставити під загрозу життя користувачів

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Аліса ПОЛЬОВА
Безпечність пакування: європейські тенденції
Зміни, що вносять у законодавство сьогодні, сприяють усвідомленню необхідності врегулювання питання пакування харчових продуктів належним чином з урахуванням досвіду закордонних колег

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Схема коригувальних дій у системі НАССР
Підхід до розроблення та ефективного впровадження програм-передумов

КОНЦЕПЦІЇ ОЩАДЛИВОСТІ

Дмитро БАРАБАСЬ
Ощадливе виробництво: разова мета чи спосіб життя підприємства. Частина 6
Ощадливість перетворюється на міжнародну філософію менеджменту, спосіб мислення і навіть культуру сучасного суспільства

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Галина РОГОЛЬ
Управління ризиками: застосовуємо стандарт ISO 31000:2018. Частина 2
Один із варіантів впливу на ризик – поділ ризику з іншою стороною/сторонами

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Тетяна ЛИТВИНЕНКО
Дезінфекція обладнання та інвентарю: використання хлорного вапна
У чинному законодавстві відсутні норми, які забороняють оператору ринку харчових продуктів використовувати конкретні дезінфекційні засоби

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Марина КІРНОСОВА
Маркування харчової продукції: пояснення законодавчих вимог
Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» відповідає європейським умовам маркування продукції та спрямований на захист здоров’я громадян, у зв’язку з чим висуваються нові жорсткі правила

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Сергій ВОЛКОВ
Машинобудування: обрання абразивних технологій. Частина 1
Широке застосування важкооброблюваних сталей і сплавів, підвищення вимог до точності виготовлення і якості поверхні розширює і сферу використання абразивного інструменту

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Оксана ГУМЕНЮК, Наталія ПУХАЛЬСЬКА, Тетяна ЛИТВИНЕНКО
Зберігання швидкопсувних продуктів: чим керуватися, визначаючи термін придатності

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте – відповідаємо

• Чи можна довести, що LED-лампи не зумовлюють ризику потрапляння скла в продукт?

• Які дозвільні документи потрібні для експорту продукції рибопереробного підприємства у країни Європейського Союзу?

• Які нормативно-правові акти слід враховувати під час маркування дієтичних добавок?

• Чи потрібно інформувати Держпродспоживслужбу в порядку ч. 3 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» у випадку виявлення невідповідностей харчової продукції у процесі її виробництва?

• Де вказано вимогу щодо зазначення відсоткового вмісту борошна у продукті?

• Чи є обов’язковим для FSSC 22000 v 5.1 протокол модельного проникнення на підприємство сторонніх осіб у межах харчового захисту?

• Чи поширюється заборона пластикового пакування на хлібобулочні вироби?