Журнал «Управління якістю» № 7, 2021

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Катерина МУДРОВСЬКА
Що нового в законодавстві: зміни та практичні коментарі
• Україна та Йорданія погодили нову форму сертифіката на експорт живих овець
• Виробникам сигарет готують нові правила виробництва та торгівлі
• Верховна Рада підтримала впровадження європейських вимог до матеріалів, що контактують із харчовими продуктами

ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

Олена ТКАЧОВА
Реалізація простроченої продукції: перероблення чи утилізація
Чи можна передати прострочену сирну продукцію підприємству, яке скуповує безпечні відходи, чи лише утилізувати?

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Людмила АКСЬОНОВА
Ризик-менеджмент у правовій сфері: застосовуємо ISO/DIS 31022:2020
Постійна зміна бізнес-середовища зумовлює появу нових небезпек та ризиків, які потребують своєчасного втручання і оптимізації процесів, що спричиняє активний розвиток стандартів у сфері ризик-менеджменту – як одного із найбільш перспективних механізмів забезпечення її стійкого функціонування кожної організації

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Денис ГОНЧАР
Відкликання з реалізації рибних консервів: підозра щодо наявності ботулотоксину
Накопичення ботулотоксину в харчових продуктах, як правило, не змінює органолептичних властивостей, однак деякі штами можуть змінити смак продукту

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Олена ПИСАР
Сертифікація транспортних засобів: правове регулювання
У більшості країн світу, в тому числі й Україні, сертифікація колісних транспортних засобів та частин до них є обов’язковою вимогою в контексті екологічної безпеки

ОБМІН ДОСВІДОМ

Валентин СУХОНОСОВ
Програма виробничого контролю в закладах громадського харчування малого формату
Програма виробничого контролю повинна містити перелік нормативних документів, вимоги яких є обов’язковими під час здійснення окремих видів діяльності

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Світлана БЕРЕЗОВА
Небезпечні чинники харчових продуктів y системі НАССР. Частина 3
Саме на наявність небезпечних предметів споживачі скаржаться найчастіше, бо травма виникає одразу або впродовж короткого терміну після споживання харчового продукту, що є джерелом фізичних чинників

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Альона ВАСЮТА
Захист харчових продуктів та попередження шахрайства: ідентифікація й оцінювання загроз
ТАССР і VACCP – дієві інструменти, які гармонійно доповнюють один одного, адже мета обох методів – захист продукції, споживача та самого виробника

МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ

Ольга СКЛЯРОВА
Стандарт BRCGS «Пакувальні матеріали», версія шоста
Додаткові вимоги до нової версії стандарту вже мають бути впроваджені на підприємстві – з 1 липня 2021 року під час аудитів почнуть перевіряти відповідність цим вимогам

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Тетяна ЛИТВИНЕНКО
Документуємо санітарні заходи: ведення технологічних журналів
Під час сканування документів для зберігання їм необхідно присвоїти назви, які дадуть змогу швидко їх ідентифікувати та надати за необхідності

ЕКСПОРТ

Євгенія ЛИТВИНОВА
Збут м’ясної продукції до країн Азії та Африки
До країн Азії та Африки м’ясну продукцію експортують у замороженому виді з обов’язковим ветеринарним сертифікатом

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте – відповідаємо

У якій українській лабораторії можна зробити дослідження якості питної водопровідної води за санітарно-хімічними показниками безпечності, визначеними у таблиці 3 додатку 2 ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»?

Чи можна передавати металолом підприємству, яке за КВЕД 46.77 займається торгівлею відходами та брухтом і далі самостійно передає його спеціалізованому підприємству?

Які норми встановлено в Україні та країнах Євросоюзу до трансжирів?