Журнал «Управління якістю» № 4, 2021

Щоб замовити цей номер журналу, телефонуйте у відділ передплати:
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Катерина МУДРОВСЬКА
Що нового в законодавстві: зміни та практичні коментарі
• Мінекономіки розробило порядок використання антибіотиків у ветмедицині
• Таїланд зацікавлений в імпорті українських кормів
• Японія відкрила ринок для українського молока

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Людмила АКСЬОНОВА
Створення та впровадження інтегрованої системи управління в організації. Частина 1
На практиці більш застосовною є адитивна модель інтегрування, хоча комплексна модель також має свої переваги

ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Денис ГОНЧАР
Відкликання з реалізації елітного сиру: наявність патогенних бактерій
Salmonella може розмножуватися, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку продуктів, і довго зберігається в них

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Микола МАТЛАЄВ
Управління якістю медичних виробів: застосовуємо ISO 13485:2016 без помилок
Компанії, які передають процес розроблення продукції на аутсорсинг, залишаючи собі тільки розроблення маркування та інструкції для ринку України (схема OBL-OEM), припускаються помилок, адже вони також мають здійснювати цей процес, хоча і тільки для стадії розроблення маркування та інструкції

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Тетяна ЛИТВИНЕНКО
Забезпечення та збереження холодового ланцюга для харчових продуктів
Автоматизація процесу підтримання холодового ланцюга дає змогу контролювати навіть мінімальні перепади температурних показників у режимі реального часу, а не фіксувати порушення постфактум, а також перевіряти час та мінімізувати вплив людського фактора

ОБМІН ДОСВІДОМ

Валентин СУХОНОСОВ
Контроль за алергенами в закладах громадського харчування малого формату
У процесі розроблення системи НАССР у закладах громадського харчування малого формату обов’язковому опису підлягають алергени

ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

Олена ТКАЧОВА
Ліквідація лужних розчинів: шляхи вирішення проблеми
Якщо виробник має намір самотужки знешкоджувати небезпечні відходи на власному устаткуванні, то він повинен отримати ліцензію на провадження таких операцій, яку надає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Світлана БЕРЕЗОВА
Небезпечні чинники харчових продуктів y системі НАССР. Частина 1
Система ґрунтується на ідентифікації потенційно можливих і характерних небезпечних чинників, їхньому аналізі та розробленні додаткових заходів з установленням критичних контрольних точок, в яких має здійснюватися контроль

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Алла КОРНЄЄВА
Іграшки: управління якістю і безпечністю готових виробів
Узявши за основу українські стандарти якості та вимоги стосовно безпечності іграшок, можна бути впевненим, що за рівнем своєї якості продукція матиме й експортний потенціал

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Сергій МАРКІН
Регулювання діяльності органів з інспектування, акредитованих НААУ, на підставі ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2019
Орган з інспектування залежно від сфери акредитації може з однаковою ефективністю інспектувати об’єкти перевірки на відповідність встановленим вимогам або на основі професійного судження – загальним вимогам

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте – відповідаємо

• У якому нормативному документі встановлено періодичність контролю кондитерських виробів за показниками безпеки?

• Які супровідні документи потрібні на сировину для виробництва кондитерських виробів?

• На які мікроорганізми поширюється контроль для листа гофрованого з поліпропілену та скляного пакування?

• Чи дозволено утилізацію відходів ІІІ категорії проводити на с/г підприємствах?

• Чи є документ, яким забороняється використання розчинів хлорного вапна для дезінфекції обладнання та інвентарю в харчовій промисловості?

• Чи є правила оформлення ділового листування відповідно до стандартів ISO?

• За яким нормативним документом необхідно визначати вміст антибіотиків, пестицидів, гормональних препаратів у харчових продуктах?

• Якими нормативними документами слід керуватися у сфері забезпечення харчування дітей віком до трьох років?