Журнал «Управління якістю» № 3, 2021

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Катерина МУДРОВСЬКА
Що нового у законодавстві
• Затверджено План дій за надзвичайних обставин, пов’язаних із харчовими продуктами та кормами
• Відкрито новий експортний ринок для вітчизняних виробників молока та молочних продуктів
• Верховна Рада ухвалила у другому читанні Закон України «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин»

ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ

Світлана КАЛАБУХОВА
Оцінювання результативності й ефективності функціонування системи управління підприємством: два в одному
Оцінювання змін ключових показників ефективності через одновимірне порівняння дає можливість ідентифікувати наявність управлінської проблеми та визначити її симптоми, що трактуються як відхилення фактичних значень показників від бажаних або потенційно можливих

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Ринковий нагляд: підприємець VS інспектор
Підприємець під час проведення ринкового нагляду та контролю продукції має право перевірити наявність у посадових осіб, які здійснюють державний ринковий нагляд, службових посвідчень, направлень і не допускати їх до виконання перевірок, якщо такі документи не були надані

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Денис ГОНЧАР
Відкликання сирного продукту: наявність патогенних бактерій і неналежне маркування
Під час пастеризації бактерія Listeria monocytogenes не знищується, тому заходи боротьби повинні бути зорієнтовані на профілактику

КОНЦЕПЦІЇ ОЩАДЛИВОСТІ

Дмитро БАРАБАСЬ
Ощадливе виробництво: разова мета чи спосіб життя підприємства. Частина 3
Аналіз процесів за допомогою карт потоків створення цінності дає можливість зрозуміти: не можна вдосконалювати те, що не є наочним

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Людмила АКСЬОНОВА
Оптимізація процесів у системі управління організацією. Частина 2
Один зі шляхів оптимізації процесів – занесення інформації до єдиної облікової системи

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Галина РОГОЛЬ
Планування змін за ISO 9001:2015: вимоги підрозділу 6.3
Не потрібно міняти систему управління якістю тільки заради того, аби що-небудь змінити

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Тетяна ЛИТВИНЕНКО
Пест-контроль на підприємстві: управління чисельністю шкідників
Зразки заповнення чек-листа моніторингу наявності шкідників та Журналу проведення робіт із дератизації та дезінсекції

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Сергій ВЕРБИЦЬКИЙ
М’ясопереробна промисловість: особливості застосування ДСТУ
Споживачі сприймають продовольчу продукцію, вироблену за ДСТУ, більш позитивно, вважаючи стандарт гарантією її якості та харчової безпечності

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Наталія ПУХАЛЬСЬКА
Нормативні акти: не скасовані, отже – чинні
Перелік основних нормативно-правових актів у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, чинний станом на 01.02.2021

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Кирило ДОБРОХЛОП
Тара для розчинників: нормативне регулювання
Який стандарт чітко регламентує умови зберігання тари для транспортування та зберігання розчинників?

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте – відповідаємо

• Чи поширюється Закон України «Про надання будівельної продукції на ринку» на лакофарбову продукцію?

• Якщо у складі інгредієнта міститься гірчиця (ароматизатор), чи треба вказувати її як алерген у складі готового продукту?

• Який код згідно з ДК слід присвоїти відходу у виді блістерної упаковки з-під таблеток?

• Які є шляхи подальшого використання паперового пилу пресованого як чистого, так і з домішками клеїв полімерних, казеїнових, поліестерних та паперового скопу?

• Чи вважаються відходами пожнивні рештки, які утворюються після збирання врожаю сільськогосподарської продукції та залишаються на полі з подальшим заробленням їх у ґрунт?

• Як впливає на виробників харчової та нехарчової продукції проєкт закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України