Журнал «Управління якістю» № 12, 2020

Щоб замовити цей номер журналу, телефонуйте у відділ передплати:
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Нове у законодавстві та техрегулюванні
Із 1 листопада сталися зміни у чинності національних стандартів. Нові українські географічні зазначення отримають правову охорону в ЄС. Затверджено Технічний регламент засобів криптографічного захисту інформації

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Наталія Савицька, Аліна Нужна
Неправомірне використання ділової репутації: сценарії та юридична практика
Практика експертної діяльності доводить, що на вітчизняному ринку відбувається укорінення цивілізованих норм культури ринкових відносин унаслідок збільшення кількості звернень постраждалих добросовісних суб’єктів господарювання до органів Антимонопольного комітету щодо правопорушень у частині неправомірного використання їхньої ділової репутації іншими суб’єктами господарювання

ДАЙДЖЕСТ

Міжнародні стандарти: аналізуємо та враховуємо актуальні новації
Готується стандарт на оцінювання утомних характеристик асфальту. Опубліковано перший міжнародний стандарт на польові випробування кам’яної плитки. Оновлено стандарт на визначення типів вуглеводнів у рідкому паливі

СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ

Галина Роголь
Внутрішній аудит систем менеджменту: ефективність за ISO 19011. Частина 2
Документовану інформацію щодо аудиту потрібно зберігати або знищувати за згодою сторін-учасниць, а також відповідно до програми аудиту та застосованих вимог

КОНЦЕПЦІЇ ОЩАДЛИВОСТІ

Дмитро Барабась
Ощадливе виробництво: разова мета чи спосіб життя підприємства. Частина 1
Основа справжньої ощадливості – прискіпливий аналіз усіх наявних на підприємстві проблем і пошук можливостей позбутися їх

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Олена Кошелєва
Утилізація захисних масок: законодавчі вимоги
Зазвичай дозвіл на викиди у разі спалювання використаних масок відсутній, тому для правильного поводження цей вид відходів необхідно передавати на утилізацію спеціалізованому підприємству, що має відповідну ліцензію

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Марія Теплюк
На сторожі харчової безпечності: НАССР, ТАССР і VACCP
За допомогою карти експрес-діагностики небезпеки та забезпечення безпечності хар¬чових продуктів експертна група може перевіряти на доброчесність постачальників та інших стейкхолдерів

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Сергій Маркін
Створюємо та акредитовуємо орган з оцінки відповідності за ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2014. Частина 7
Умови скасування акредитації та переакредитації несумісні з принципом добровільнос¬ті акредитації, встановленим ст. 5 Закону України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності»

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте – відповідаємо

Чи можна місце для куріння розміщувати всередині виробничого приміщення (м’ясопереробний цех)?

За якими нормами слід розраховувати на забезпечення санітарним одягом у дитячому навчальному закладі?

Згідно з ДСТУ OIML R 79:2017 «Вимоги до марковання фасованих товарів», таблицею А 2, номінальна кількість продукту позначається у грамах, якщо кількість менша за 1000 г. Тобто якщо фарба — 0,9 кг, ми позначаємо на споживчій тарі «900 г»?

Чи поширюється ця норма на лакофарбову продукцію, адже зараз у торговельних точках виробники позначають «0,9 кг»?

За Контрольним списком боротьби зі шкідниками на сайті Держпродспоживслужби наголошено на необхідності фіксації результатів перевірок виконання процедур щочотири тижні у цьому журналі. Чому саме така періодичність, чи може вона варіюватися та чи це уніфікована форма або можливі її варіанти?

Які можливі шляхи використання затверділого полімерного та казеїнового клеів у різних галузях?