Журнал «Управління якістю» № 11, 2020

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Нове у законодавстві та техрегулюванні
Із 1 жовтня відбулися зміни у чинності національних стандартів. 98% всіх українських товарів матимуть вільний доступ на ринок Британії. Чотири проєкти з цифровізації від Держпродспоживслужби

ДАЙДЖЕСТ

Міжнародні стандарти: аналізуємо та враховуємо актуальні новації
Опубліковано перший міжнародний стандарт на бамбук. Розроблено міжнародний стандарт на спаржу. Оновлено специфікації для штрих-кодів на упаковці ліків.

СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ

Галина Роголь
Внутрішній аудит систем менеджменту: ефективність за ISO 19011. Частина 1
Особі, яка здійснює управління програмою аудиту, слід виявити та представити замовникові аудиту ризики та можливості, розглянуті протягом розробки програми аудиту, а також вимоги до ресурсів, аби на них можна було відповідним чином відреагувати

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Тетяна Литвиненко
Боротьба з гризунами та птахами відповідно до принципів НАССР
У разі виявлення збільшення кількості шкідників розробляються коригувальні заходи щодо зниження популяції особин (позачергова дератизація, додаткова ізоляція приміщень тощо)

ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ

Любов Червінська
Стимулювання раціоналізаторів: способи мотивації та законодавче регулювання
У системі стимулювання інноваційного персоналу важливе значення можуть відігравати закордонні відрядження для стажування, короткострокові курси для набуття нових знань провідних співробітників. Варто надавати змогу основним творчим співробітникам до 15% робочого часу займатися своїми проєктами

УПАКОВКА Й МАРКУВАННЯ

Артем Беседа
Розробка і дизайн упаковки харчових продуктів: аналіз найпоширеніших помилок
Створення упаковки — системний процес, який має вирішити практичні, психологічні та творчі завдання. Розглядати редизайн як певні косметичні зміни – помилка

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Наталія Пухальська
Отримання експлуатаційного дозволу: роз’яснення основних законодавчих вимог
Для отримання експлуатаційного дозволу оператор ринку подає заяву та перелік харчових продуктів, які планує виробляти/ зберігати

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Сергій Маркін
Створюємо та акредитовуємо орган з оцінки відповідності за ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2014. Частина 6
Відповідно до положень Генеральної угоди між НААУ та ООВ у випадку проведення позачергових оцінок ООВ повинен компенсувати НААУ витрати на проведення таких оцінок. Водночас за Законом України «Про акредитацію органів з оцінки
відповідності» ці або аналогічні вимоги відсутні

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Тетяна Малюк
Оцінка якості мінеральних добрив: нормативне регулювання, проблематика та поради. Частина 3
Злежуваність добрив можна зменшити шляхом виробництва у гранульованому вигляді з мінімальним вмістом вологи, підвищеною міцністю гранул і захистом від поглинання вологи з повітря під час зберігання та транспортування

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте – відповідаємо

Чи є прекурсором 0,1 Н розчину калію перманганату?

Які вимоги нанесення ідентифікаційної позначки?

Який нормативний документ визначає обов’язковість проведення термометрії працівникам (виробництво, офіс) у зв’язку з COVID-19 та зобов’язує підприємство йти на тримісячний карантин у випадку виявлення хворого працівникам?