Журнал «Управління якістю» № 7, 2020

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Нове у законодавстві та техрегулюванні
КНР ініціює проведення перевірки українських експортерів яловичини в онлайн-форматі. Уряд ухвалив постанову щодо спрощення міжнародної торгівлі зерновими культурами. З метою захисту національного виробника Мінекономіки вивело низку товарів з-під чинності тимчасового мита на полімери

ДАЙДЖЕСТ

Міжнародні стандарти: аналізуємо та враховуємо актуальні новації
Стандарт ISO 50004:2020 спрощує впровадження системи енергоменеджменту. ISO/IEC 29184 захистить вашу онлайн-конфіденційність. Оновлений стандарт ISO/IEC 17000 спрощує оцінку відповідності

СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ

Галина Роголь
Пандемія як новий фактор для аналізу роботи компанії в межах контексту ISO 9001:2015
Завдання лідера в умовах пандемії – допомогти своїй команді успішно долати стрес та уникати негативного впливу ситуації, що склалася, на психіку

ЕКОЛОГІЧНЕ МАРКУВАННЯ

Світлана Берзіна
Екомаркування у непродовольчій сфері: критерії, вимоги, законодавче регулювання
Безпідставне застосування маркування, що вказує на екологічну характеристику чи перевагу, порушує вимогу статті 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції»

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Наталія Пухальська
Чи впливає зміна юридичної особи на актуальність лабораторних досліджень?
Будь-який дозвільний документ, виданий певній юридичній особі чи фізичній особі-підприємцеві, нерозривно пов’язаний з такою юридичною особою чи фізичною особою-підприємцем

СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ

Галина Роголь
Тренінги на підприємстві із питань систем менеджменту: практичні настанови та секрет 5W
Навіть якщо на підприємстві вже запроваджена СМЯ і вимоги й очікування зацікавлених сторін виявлені та зазначені у документації системи, не буде зайвим під час навчання зосередитися на цьому питанні вчергове

СТАНДАРТИЗАЦІЯ І СЕРТИФІКАЦІЯ

Олександр Льовкін
Створення системи корпоративних стандартів в авіаційній галузі України: поради та досягнення
Підприємствами-учасниками системи корпоративної стандартизації розроблено базу да¬них ГОСТів, ОСТів та іншої документованої інформації колишнього СРСР, скасованої в Україні, але необхідної підприємствам для поточної роботи

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Сергій Чорний
Зміни в ISO 22000:2018: що доопрацювати, аби сертифікуватися за новою редакцією стандарту. Частина 2
Підприємству буде доречно поміркувати щодо впровадження програми підготовки внутрішніх аудиторів та періодичної перевірки їхньої компетентності

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Сергій Маркін
Створюємо та акредитовуємо орган з оцінки відповідності за ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2014. Частина 4
У разі залучення спостерігачів органу з оцінки відповідності до процесу оцінки на місці, ООВ має завчасно повідомити НААУ про їхню участь з обґрунтуванням присутності під час оцінки на місці. Спостерігачі повинні підписати декларацію про конфіденційність

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Тетяна Малюк
Оцінка якості мінеральних добрив: нормативне регулювання, проблематика та поради
Згідно з нормативами ДСТУ в аміачній селітрі можуть бути домішки кальцію і магнію, а також сульфатно-фосфатні домішки. Однак, на жаль, у стандарті не зазначено кількості цих домішок, а тільки наведено поправки до вмісту води, рН розчину та деяких фізичних властивостей цих домішок

ДИСКУСІЇ

Владислав Веремеєнко, Марина Бурдейна
Найпоширеніші міфи про НАССР: чи такі вже вони й безпідставні?
До уваги читачів коментарі та погляди експертів галузі щодо впровадження та функціону¬вання системи НАССР на українських підприємствах

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитували – відповідаємо

За якими нормами працівник харчового виробництва (хлібопекарного, борошняних та кон-дитерських виробів) забезпечується санітарним одягом, взуттям та санпристосуваннями?

Чи є наразі актуальним наказ МОЗ України від 19.07.2012 № 548?

Як описувати ковбасні вироби у контексті вимог додатка 2 Закону України про маркування харчових продуктів?