Журнал «Управління якістю» № 6, 2020

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Нове у законодавстві та техрегулюванні
Оприлюднено Методичні рекомендації щодо експорту замороженої яловичини до Китаю. Зміни у чинності  національних стандартів

ЕКСПОРТ

Євгенія Литвинова
Експорт та імпорт після карантину: як та до чого слід адаптуватись
Яких змін зазнала логістична сфера експорту; які нові ризики відтепер слід враховувати експортерам під час планування своєї діяльності; до яких викликів варто бути готовими у разі повторного спалаху хвороби восени?

ДАЙДЖЕСТ

Міжнародні стандарти: аналізуємо та враховуємо актуальні новації
Новий стандарт допоможе тестувати поверхні на зволожуваність безпосередньо на виробництві. Оновлене Керівництво ISO / IEC 76 допоможе поліпшити якість обслуговування. Стандарт ASTM WK68904 допоможе вимірювати товщину тонкоплівкового покриття

МАРКУВАННЯ ТОВАРІВ

Євгенія Литвинова
Особливості застосування СЕ-маркування: на що слід звертати увагу
Технічний файл за законодавством ЄС має постійно зберігатися у виробника або його уповноваженого  представника, якщо виробник перебуває поза межами Союзу

ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ

Віталій Бєлоусов
Інструменти внутрішньої і зовнішньої комунікацій для успішного бізнесу у ХХІ столітті. Частина 1
Наявність корпоративного зв’язку сприяє зростанню довіри з боку клієнтів, а спілкування за стандартами та нормами вашої компанії засвідчуватиме професіоналізм організації

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Сергій Маркін
Створюємо та акредитовуємо орган з оцінки відповідності за ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2014: досвід та практичні поради. Частина 3
Якщо заявник бажає акредитуватися на декілька видів діяльності, він оформлює окремі заявки на кожен вид. Але при цьому потрібно зважати на обставини незалежності та неупередженості, тобто діяльність з інспектування (як основний вид діяльності) не повинна перетинатись з іншими видами діяльності

СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ

Галина Роголь
Постійне поліпшення за ISO 9001:2015: що та як удосконалювати
Стратегічною метою будь-якої організації є постійне поліпшення якості процесів для вдосконалення діяльності та забезпечення вигоди

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Віталій Сущенко
16 кроків для акредитації органів із сертифікації відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17065:2014
Покроковий розгляд процесів розробки документів системи управління, їхнього впровадження, підготовки, навчання фахівців та подальшої акредитацію органу із сертифікації, або, як його ще називають, органу з оцінки відповідності

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Сергій Чорний
Зміни в ISO 22000:2018: що доопрацювати, аби сертифікуватися за новою редакцією стандарту. Частина 1
Стандарт не вимагає підтримувати/зберігати документовану інформацію щодо контексту. Тобто організація самостійно приймає рішення стосовно ведення відповідних записів/презентацій щодо визначення, аналізу та актуалізації контексту

ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Наталія Пухальська
Журналу реєстрації заходів держнагляду: кому та навіщо він потрібен
Навіщо на підприємстві потрібен журнал обліку перевірок? Чи є якась юридично виправдана користь від його застосування?

ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

Наталія Велемець
Які вимоги висуває BRC Food та кому може знадобитися сертифікація за цим міжнародним стандартом
Зона прискіпливої уваги під час сертифікаційного аудиту – найсуворіше дотримання персоналом правил особистої гігієни

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Оксана Сеньків
Як зберегти якість молока в умовах ферми: поетапний процес отримання добірного продукту
Молоко має бути охолодженим до 4°С не пізніше двох годин після закінчення доїння. Якщо в холодильнику вже є молоко і доливається свіжовидоєне, варто пам’ятати, що температура загального об’єму молока не повинна перевищувати 10°С

МАРКУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Наталія Пухальська
Як правильно вказати кінцеву дату споживання масла за новим законом про маркування продуктів
Закон не містить заборони зазначати декілька мінімальних термінів придатності за дотримання різних умов зберігання

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Тетяна Литвиненко
Визначаємо критичні контрольні точки за допомогою «Дерева прийняття рішень»
«Дерево прийняття рішень» – універсальний спосіб встановлення ККТ, проте, він не є обов’язковим складником НАССР

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитували – відповідаємо
Чи можна зберігати в одному приміщенні наповнювач для йогурту, який містить глютен, разом з іншими плодово-ягідними наповнювачами, що використовуються на підприємстві?
Чи можна використовувати для зберігання одне приміщення, а для виробництва йогурту із вмістом глютену – окремий ферментатор та фасувальний апарат?