Журнал «Управління якістю» № 1, 2020

Щоб замовити цей номер журналу, телефонуйте у відділ передплати:
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ. РОЗРОБКА ТА ВПРОВАДЖЕННЯ

Галина Роголь
Конкурентоспроможність і стабільність за ISO 9001: путівник із впровадження. Частина 1
Вимоги стандарту ISO 9001:2015 є загальними і призначені для застосування в усіх організаціях, незалежно від їхнього типу, розміру і виду продукції. Системи менеджменту якості підходять не тільки великим компаніям, адже це метод управління організацією, що може застосовуватися для підприємств усіх розмірів і до всіх аспектів менеджменту, таких, як маркетинг, продаж та фінансова діяльність

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. ДАЙДЖЕСТ

Марія Солодка
Стисло про головне: аналізуємо та враховуємо новації
Розроблено технічний регламент назв текстильних волокон і відповідного етикетування та маркування вмісту складників сировинного складу текстильних виробів. Розпочато процес впровадження системи фітосанітарної електронної сертифікації ePhyto. Сир «Гуцульська овеча бриндзя» отримав свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення. Мінекономіки затвердить 67 форм міжнародних сертифікатів

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. РИНКОВИЙ НАГЛЯД

Святослав Бартош
Новий Закон скасовує зайві перевірки, але посилює відповідальність у сфері нагляду за нехарчовою продукцією
Закон уповноважує органи ринкового нагляду на проведення перевірки характеристик продукції у її виробників лише у разі, якщо є документально підтверджені підстави вважати, що продукція є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам внаслідок дій чи бездіяльності виробника такої продукції

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ. МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

Вікторія Касянчук, Олександра Бергілевич, Павло Шубін
Немолочні жири у молоці та молочних продуктах: маркування та методи автентифікації
Фальсифікація молока і молочних продуктів немолочними жирами досліджується за допомогою газової хроматографії. Газова хроматографія є ефективним методом для виявлення сторонніх жирів у молоці та молокопродуктах. Вона також застосовується як офіційний метод для оцінки натуральності коров'ячого молока в ЄС

ГАЛУЗЕВА СТАНДАРТИЗАЦІЯ. АНАЛІЗ ТА ЗАПРОВАДЖЕННЯ

Олександр Лисенко
Менеджмент якості в авіакосмічній галузі: тенденції стандартів AS/EN/JISQ 9100
Рівень сучасних вимог враховує не тільки відповідність до норм стандартів. Організація повинна демонструвати результативність, здатність випускати продукцію і надавати послуги відповідно до потреб споживачів і нормативних правил, в установлені терміни, демонструючи постійне вдосконалення процесів СМЯ, а також поліпшення якості продукції й послуг

ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО. ОБМІН ДОСВІДОМ

Микола Шабельнік
Ощадливе виробництво на харчовому підприємстві: приклади оптимізації та економічний ефект. Частина 2
Модернізація дозувальних комплексів із фасування готової продукції. Bпровадження рекуперації системи вентиляції. Oпалення вистійних шаф від тепла печей. Bстановлення парогенераторів і теплоутилізаторів на виробничих печах

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. БЕЗПЕЧНІСТЬ КОРМІВ

Вадим Турянчик
Закон України «Про безпечність та гігієну кормів»: роз’яснення основних положень
Штраф за використання потужностей з виробництва кормів без державної реєстрації становить від 95 979 до 125 190 грн, фізичні особи-підприємці сплачуватимуть від 33 384 до 62 595 грн

МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ. ВПРОВАДЖЕННЯ ЗМІН

Марина Бурдейна
Міжнародні стандарти: огляд актуальних новацій
Стандарт ASTM C1894 визначає вплив мікробіологічної корозії на бетонні вироби. Стандарт ASTM B1010 підвищить безпеку під час пошуку підземних комунікацій. Стандарт ASA S12.2-2019 спрямований на оцінку рівня шумового забруднення в приміщенні. Стандарт UL 8800 Ed. 1-2019 містить вказівки щодо систем освітлення для ферм усередині будівель

ЕКСПОРТ ПРОДУКЦІЇ. АКТУАЛЬНО

Євгенія Литвинова
Про металоконструкції у розрізі експорту/імпорту
Близько 15% дверей, вікон та їхніх рам, експортованих з України, виробляється у Білорусії та КНР

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ. ПРАЦЮЄМО З ДОКУМЕНТАМИ

Тетяна Литвиненко
Миття та дезінфекція холодильного обладнання
Зразки заповнення журналів дезінфекції холодильників та розморожування, прибирання й дезінфекції холодильного обладнання

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР. АКТУАЛЬНО

Запитуєте — відповідаємо

Які документи засвідчують показники безпечності сичужного ферменту, барвника та заквасок?

Чи потрібно наносити кінцеву дату споживання на продукцію або достатньо лише інформації про термін придатності; чи не буде це порушенням вимог нового Закону про маркування?

Про Держреєстр харчових добавок

Якого типу бактерицидні лампи мають використовуватися на молочному підприємстві?