Журнал «Управління якістю» № 6, 2019

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. ДАЙДЖЕСТ

Інна Одинець
Коротко про головне: аналізуємо та враховуємо новації
Відновлено дію міждержавних стандартів у галузі санітарно-гігієнічних вимогдо виробничої діяльності. Прийнято Технічний регламент щодо вимог до екодизайну для ламп і пов’язаного з ними обладнання. Затверджено методи відбору зразків для контролю рівня нітратів у харчових продуктах. Перевірки господарської діяльності та якості товарів можуть розділити

МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ. ВПРОВАДЖЕННЯ ЗМІН

Марина Бурдейна
Міжнародні стандарти ASTM та ISO на допомогу промисловцям, фармацевтам, харчовикам, екологам та управлінцям
Перші міжнародні стандарти щодо оцінювання стійкості та простежуваності какао-бобів. Новий стандарт для фахівців із сенсорного оцінювання (дегустаторів)та розробників продуктів. Нові принципи для гнучкого підходу до поетапної реалізації системи еко-менеджменту. Запровадження інновацій у каналізаційних і вентиляційних системах за стандартами ASTM. Новації ІSО для керівників організації, орієнтованої на людину

МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ. ВИМОГИ ДО СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ

Євгеній Годнєв
ISO 9001:2015: як симфонію успіху не перетворити на макулатурну систему заради сертифіката. Частина 2
Негативний результат може з’явитися досить швидко, якщо компанія починає зміни без необхідності в них, призначає одного відповідального за все, не здатна відпустити старі проблеми та оцінити вплив змін на свій внутрішній і зовнішній контекст

СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ. ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО

Віталій Цопа
Стандарти в галузі ощадливого виробництва: чим послуговуватися при впровадженні Lean-культури
Перелік американських, німецьких, індійських і російських стандартів для побудовита реалізації принципів ощадливості на підприємстві

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. АНАЛІЗ ЗМІН

Людмила Хоміч
Яких змін очікувати виробникам після прийняття Закону «Про упаковку та відходи упаковки»?
Як зміняться вимоги до виробництва та маркування упаковки? Що передбачає декларування про відповідність умовам випуску упаковки? Яку відповідальність нестимуть виробники за порушення вимог законодавства у сфері поводження з тарою та упаковкою?

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ

Руслан Нагорняк
Категоризація потужностей Держпродспоживслужбою: аналізуємо порядок проведення та приклади складання актів про ступінь ризику
Категоризація харчових підприємств як шлях до здійснення заходів державного контролю на основі оцінки ризику та доцільності

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. ПРОСТЕЖУВАНІСТЬ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

Тетяна Литвиненко
Простежуваність у ланцюгу виробництва —запорука швидкого виявлення небезпечної продукції та її вилучення
Розроблена та впроваджена система простежуваності дає змогу оперативно та чітковідслідкувати інформацію про харчовий продукт у всьому харчовому ланцюгу. Система простежуваності обов’язково має бути задокументована у процесах

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА КОРМІВ. СИСТЕМА НАССР

Вадим Турянчик
Виробничий контроль у межах НАССР: що враховуємо при складанні плану контролю
Якщо підприємство знаходиться в зоні високих ґрунтових вод, контроль буде залежати від періодичності опадів, стану інфраструктури, наявності спеціального обладнання для відкачування, що впливає на рівень вод і збільшує або зменшує ймовірність замокання продукції під час зберігання

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. ВИДАЧА ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ДОЗВОЛІВ

Чи потрібен експлуатаційний дозвіл кондитерському підприємству, яке планує використовувати інгредієнт тваринного походження?

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ВАНТАЖОПЕРЕВЕЗЕНЬ

Святослав Бартош
Автомобільні перевезення харчових продуктів: актуальний перелік документів та рекомендації для учасників
Чи можливо оформити перевезення без підписання договору? Які основні вимоги щодо оформлення та експлуатації транспортних засобів? За що та у якому розмірі можуть оштрафувати перевізника?

БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. ВИЯВЛЕННЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ

Олександр Лисенко
Фальсифікація продовольчих товарів: види, передумови та особливості у вітчизняних реаліях. Частина 2
Як відбувається вартісна, інформаційна та комплексна фальсифікація товарів? Які вітчизняні закони застосовують для боротьби із фальсифікацією харчових продуктів? Як захистити власне маркування від підробок?

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР. АКТУАЛЬНО

Євгенія Литвинова
Експортні можливості індійського ринку та як на нього вийти зі своїм продуктом?
Чи є можливості в українського виробника вийти зі своїм продуктом на індійський ринок? З якими країнами потрібно буде конкурувати? Чи можливо в Україні наростити обсяги експорту до Індії та за рахунок чого?

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР. АКТУАЛЬНО

Запитуєте — відповідаємо

Які вимоги до роботи з димедролом, якщо підприємство планує використовувати його у виробництві?