Журнал головного інженера № 5, 2020

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

У ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Святослав Бартош
Що нового в законодавстві
Посилено відповідальність за забруднення атмосферного повітря. Розширено умови фінансової підтримки підприємств під час карантину. Планується посилити відповідальність за пошкодження телекомунікаційних мереж

СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ

Міжнародні промислові стандарти: огляд останніх нововведень
Оновлено стандарт на випробування твердості за Роквеллом. Нові стандарти на гальмівні системи сільгосптехніки. Рекомендації щодо перевірок і валідації обладнання під час карантину

ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО

Микола Шабельник
Як оптимізувати витрати харчового виробництва власними силами: управлінські та технологічні методи. Частина 1
Організація мобільного робочого місця слюсаря. Застосування комбінаційних дозаторів борошна. Опалення цехів і вистійних шаф від виробничих печей

ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО

Микола Шабельник
Як оптимізувати витрати харчового виробництва власними силами: управлінські та технологічні методи. Частина 2
Зміна циклу розподілу сировини і тари. Запровадження часткового безтарного зберігання та обліку сировини. Облаштування буферних зон між складами та цехами

МОДЕРНІЗАЦІЯ ОБЛАДНАННЯ

Сергій Волков
Практика модернізації систем і обладнання: футерування, картриджні фільтри
Які фактори впливають на вибір футерувальних матеріалів для збільшення строку експлуатації обладнання? У чому полягають переваги катриджних фільтрів порівняно з рукавними?

БУДІВНИЦТВО ТА РЕКОНСТРУКЦІЯ

Юрій Хоміч
Алгоритм проєктування будівництва та реконструкції на промисловому підприємстві. Частина 1
Вимоги до вихідних даних і завдання на проєктування. Стадії проєктування для об’єктів різної категорії складності. Склад і вимоги до техніко-економічного обґрунтування (розрахунку) та ескізного проєкту

ТЕХНІЧНА ЕКСПЛУАТАЦІЯ

Сергій Волков
Прес-форми: особливості технічного обслуговування та ремонту. Частина 1
Частота і порядок технічного обслуговування прес-форм. У яких випадках варто братися за відновлення старої прес-форми?

ПРОМИСЛОВА БЕЗПЕКА

Наталія Романенко
Аналіз нещасних випадків у харчовій промисловості: як уникнути травматизму та пошкодження обладнання
Розслідування шести нещасних випадків, пов’язаних із харчовим виробництвом

У ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Дмитро Павленко
Авторський і технічний нагляд: виконавці, функції та відповідальність
Які функції авторського нагляду має здійснювати генеральний проєктувальник? Що має бути зазначено в договорі на здійснення авторського нагляду? Яку сертифікацію повинен пройти інженер з технічного нагляду?

ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ І РЕМОНТ

Сергій Волков
Планування ремонту обладнання: оптимізуємо витрати часу та коштів. Частина 2
Як ефективно розподілити обов’язки між підприємством — власником обладнання та ремонтним підприємством? Практика визначення витрат, які можна оптимізувати. Чи допоможе заощадити консервація обладнання?

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Дмитро Федоренко
Організація роботи в замкнених просторах
Чим потрібно керуватися в разі проведення робіт у замкнених просторах?

ЕКСПЛУАТАЦІЯ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД

Олександр Волошаненко
Чинні вимоги до пожежної безпеки підприємства відповідно до стандарту ДСТУ 8828:2019
Способи запобігання утворенню горючого середовища. Організація системної роботи з управління пожежною безпекою

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте — відповідаємо

Чи може підприємство провести експертне обстеження кранів власними силами?

Які вимоги до облаштування спиртосховища?

Чи потрібно проводити обстеження будівель перед їх демонтажем?