Стр. 79 - UYA_11_2019_web

Упрощенная HTML-версия

Експертний коментар /
/ Актуально
77
Управління якістю /
/ № 11 (23) листопад 2019
вила», відповідно до пп. 4.5.9 п. 4.5 розділу 4 якого виробник міг встанов-
лювати збільшений строк придатності у разі наявності санітарно-гігієніч-
ного висновку центрального органу виконавчої влади з питань охорони
здоров'я України та рішення галузевої (регіональної, спеціалізованої) де-
густаційної (приймальної) комісії.
При цьому виробникам не заборонено керуватися національними мето-
дичними вказівками, науковими працями та відповідними міжнародними
рекомендаціями, а також проводити відповідні експертизи та дослідження.
Таким чином, до подовження термінів зберігання кондитерських ви-
робів необхідно підходити вкрай обережно і відповідально. Строки збері-
гання повинні бути науково обґрунтованими та практично достовірними.
За Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності
та якості харчових продуктів»
ароматизатори
– продукти, за винятком тих,
що мають виключно солодкий, кислий чи солоний смаки, які не вжива-
ються окремо та додаються до харчових продуктів з метою надання
їм аромату та/або смаку, або модифікації аромату та/або смаку і можуть
містити харчові продукти та/або ароматизатори, та/або харчові добавки.
До ароматизаторів належать ароматичні речовини, ароматичні препарати,
КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА
На сьогоднішній день не існує окремого нормативно-правового акта, яким би були
чітко визначені процедури та порядок встановлення строків придатності продукції
безпосередньо виробником. Натомість, чинним законодавством України відпові-
дальність за безпечність харчового продукту покладена виключно на оператора
ринку такого харчового продукту.
ВАЖЛИВО
Однак потрібно мати на увазі, що існує декілька шляхів збільшення терміну збері-
гання продукції – наприклад, шляхом удосконалення рецептури та використання
відповідних консервантів та/або застосування інноваційного пакування тощо.
Чи можуть оператори ринку харчових продуктів використовувати неза-
реєстровані харчові добавки/ароматизатори?
Наталія Пухальська,
консультант
з юридичних питань
«Асоціації з інтеграції
НАССР»
Відповідає . . .