Стр. 78 - UYA_11_2019_web

Упрощенная HTML-версия

76
Управління якістю /
/ № 11 (23) листопад 2019
Експертний коментар /
/ Актуально
Запитуєте –
відповідаємо
«Управління якістю»
вул. Є. Сверстюка, 11, корп. «Б», оф. 600–605
м. Київ, 02002
0-800-215-522
yakist@techmedia.com.ua
У яких законодавчих актах наведено порядок затвердження строків
придатності виробів, встановлених виробниками?
Наталія Пухальська,
консультант
з юридичних питань
«Асоціації з інтеграції
НАССР»
Відповідає . . .
Відповідно до термінів та визначень Закону України «Про основні прин-
ципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» строк при-
датності харчового продукту – це проміжок часу, визначений виробником
харчового продукту, протягом якого у разі додержання відповідних умов
зберігання, транспортування харчовий продукт зберігає відповідність
до обов'язкових параметрів безпечності та мінімальних специфікацій
якості.
Водночас у статті 1 Закону про захист прав споживачів встановлено:
«Строк (термін) придатності – строк (термін), визначений нормативно-пра-
вовими актами, нормативними документами, умовами договору, протягом
якого у разі додержання відповідних умов зберігання та/або експлуатації
чи споживання продукції її якісні показники і показники безпеки повинні
відповідати вимогам нормативно-правових актів, нормативних документів
та умовам договору».
Так, дані стандарти містять рекомендований строк придатності відпо-
відних виробів до споживання із зазначенням, що виробник може встанов-
лювати інші строки придатності продукції в установленому порядку згідно
з чинним законодавством.
Тобто термін придатності харчового продукту визначається розроб-
ником нормативної та технічної документації або безпосередньо вироб-
ником харчового продукту.
До 01.01.2018 р. керувалися ДСТУ 4518-2008 «Національний стандарт
України «Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні пра-
ВАЖЛИВО
Отже, під терміном придатності мається на увазі строк, установлений виробником
товару, протягом якого органолептичні, фізико-хімічні, медико-біологічні та інші
показники товару у разі дотримання відповідних умов зберігання повинні відпо-
відати вимогам нормативних документів.