Журнал «Управління якістю» № 11, 2025

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА: 

Зміни в ДСТУ (листопад 2025): враховуймо в роботі й документації


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у жовтні


ЕКСПОРТ

Юрій Полівода

Експортна сертифікація: вимоги для заморожених ягід загалом і чорниці зокрема

Вимоги до маркування у країнах ЄС
Маркування продукції у США
Сертифікації продукції для експорту в ЄС, США та на інші ринки
Мінімальні вимоги до якості ягід
Правила європейської спільноти щодо сертифікації продукції
Контроль забруднювачів
Додаткові вимоги до експортованої продукції
Рекомендації щодо контрактів
Мита на ягоди в ЄС


ПРАКТИКА ВПРОВАДЖЕННЯ «КАЙДЗЕН»

Надія Суддя

Кайдзен як інструмент енергооптимізації: практичний кейс газової компанії

Аналіз вихідної ситуації: втрати, неефективність та потреба у змінах
Проблема котелень та роль комплексної системи енергетичного моніторингу (КСЕМ)
Результати та економічний ефект від упровадження Кайдзен


ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ

Надія Миценко

Алергени у запитаннях і відповідях: без алергенів чи без доказів?

У яких випадках потрібно робити підтвердження алергенів?
Чи є регуляторні відмінності між законодавством України та міжнародним законодавством щодо контролю алергенів?
Як підтвердити, що залишків алергенів у продукції / на виробництві немає? Яка лабораторія зможе це зробити?
Якщо алергенів немає ні в сировині, ні в готовій продукції, яким чином проводити тестування тощо?


СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ

Людмила Аксьонова

Знищення документації підприємства: чи висуває вимоги ДСТУ ISO 9001
Вимоги до знищення документації підприємства


ОБМІН ДОСВІДОМ

Оксана Дундук

Крафт із системою: як поєднати ручну працю, управління якістю та здоровий глузд на хлібному ринку
Економіка: ціна якості і якість ціни
Хлібопечення як система, а не випадковість
Контроль і простежуваність


У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ

Михайло Чайка

Декларація про відповідність матеріалів і предметів, які контактують із харчовими продуктами: Наказ Мінагро № 1743


ДИСКУСІЯ

Марина Бурдейна

🎦 Компроміси з якістю і безпечністю: баланс між вимогами та реальними можливостями виробництва


НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Світлана Березова

Вимоги до вентиляції, водопроводів, чистоти повітря на підприємстві: огляд програми-передумови

Що стоїть за ефективністю програми-передумови
Нормативні документи, що визначають вимоги до чистоти повітря на виробництві
Джерела нормативів щодо мікробіологічних критеріїв повітря для харчових підприємств


МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ

Марина Кірносова

Коли постачання стає етичним: CSR як стратегія довіри

Значення CSR у ланцюгу поставок
CSR і сталий розвиток закупівель
Необхідні заходи для інтеграції сталого розвитку закупівель


ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО

Марина Мардар

Lean-інструментарій: приклади та можливі сценарії для українських підприємств

Гіпотетичні кейси ощадливого виробництва для українських підприємств під час війни
Бар’єри та шляхи їхнього подолання під час впровадження Lean в умовах війни
П’ять рекомендацій для подолання основних бар’єрів


ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Тетяна Лісніченко

Спецодяг і санітарний одяг: різниця між термінами та вимоги до прання


УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ

Марина Рибченко

Маркування вагового печива: що вимагає закон і як це працює на практиці


СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ

Шпаргалка: Лідер vs Керівник – різниця, що визначає успіх СМЯ