Журнал «Управління якістю» № 11, 2025
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291
ЗМІСТ НОМЕРА:
Зміни в ДСТУ (листопад 2025): враховуймо в роботі й документації
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у жовтні
ЕКСПОРТ
Юрій Полівода
Експортна сертифікація: вимоги для заморожених ягід загалом і чорниці зокрема
Вимоги до маркування у країнах ЄС
Маркування продукції у США
Сертифікації продукції для експорту в ЄС, США та на інші ринки
Мінімальні вимоги до якості ягід
Правила європейської спільноти щодо сертифікації продукції
Контроль забруднювачів
Додаткові вимоги до експортованої продукції
Рекомендації щодо контрактів
Мита на ягоди в ЄС
ПРАКТИКА ВПРОВАДЖЕННЯ «КАЙДЗЕН»
Надія Суддя
Кайдзен як інструмент енергооптимізації: практичний кейс газової компанії
Аналіз вихідної ситуації: втрати, неефективність та потреба у змінах
Проблема котелень та роль комплексної системи енергетичного моніторингу (КСЕМ)
Результати та економічний ефект від упровадження Кайдзен
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Надія Миценко
Алергени у запитаннях і відповідях: без алергенів чи без доказів?
У яких випадках потрібно робити підтвердження алергенів?
Чи є регуляторні відмінності між законодавством України та міжнародним законодавством щодо контролю алергенів?
Як підтвердити, що залишків алергенів у продукції / на виробництві немає? Яка лабораторія зможе це зробити?
Якщо алергенів немає ні в сировині, ні в готовій продукції, яким чином проводити тестування тощо?
СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ
Людмила Аксьонова
Знищення документації підприємства: чи висуває вимоги ДСТУ ISO 9001
Вимоги до знищення документації підприємства
ОБМІН ДОСВІДОМ
Оксана Дундук
Крафт із системою: як поєднати ручну працю, управління якістю та здоровий глузд на хлібному ринку
Економіка: ціна якості і якість ціни
Хлібопечення як система, а не випадковість
Контроль і простежуваність
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Михайло Чайка
Декларація про відповідність матеріалів і предметів, які контактують із харчовими продуктами: Наказ Мінагро № 1743
ДИСКУСІЯ
Марина Бурдейна
🎦 Компроміси з якістю і безпечністю: баланс між вимогами та реальними можливостями виробництва
НАССР СВОЇМИ РУКАМИ
Світлана Березова
Вимоги до вентиляції, водопроводів, чистоти повітря на підприємстві: огляд програми-передумови
Що стоїть за ефективністю програми-передумови
Нормативні документи, що визначають вимоги до чистоти повітря на виробництві
Джерела нормативів щодо мікробіологічних критеріїв повітря для харчових підприємств
МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Марина Кірносова
Коли постачання стає етичним: CSR як стратегія довіри
Значення CSR у ланцюгу поставок
CSR і сталий розвиток закупівель
Необхідні заходи для інтеграції сталого розвитку закупівель
ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО
Марина Мардар
Lean-інструментарій: приклади та можливі сценарії для українських підприємств
Гіпотетичні кейси ощадливого виробництва для українських підприємств під час війни
Бар’єри та шляхи їхнього подолання під час впровадження Lean в умовах війни
П’ять рекомендацій для подолання основних бар’єрів
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Тетяна Лісніченко
Спецодяг і санітарний одяг: різниця між термінами та вимоги до прання
УПАКОВКА ТА МАРКУВАННЯ
Марина Рибченко
Маркування вагового печива: що вимагає закон і як це працює на практиці
СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ
Шпаргалка: Лідер vs Керівник – різниця, що визначає успіх СМЯ