Журнал «Управління якістю» № 8, 2025

0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291
ЗМІСТ НОМЕРА:
Зміни в ДСТУ (серпень 2025): враховуймо в роботі й документації
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у липні
ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ
Андрій Матвієнко
Від борошна до суміші: чи на часі вітчизняним пекарням змінювати технології
СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ (СУЯ)
Людмила Аксьонова
Строки зберігання документації СУЯ в організації: що вимагає ДСТУ ISO 9001
Що є документацією СУЯ?
Яким нормативним актом встановлено строки зберігання документації СУЯ в організації?
Структура Переліку і порядок його застосування
Як поділяють документи за строками зберігання?
Як проводиться обчислення строків зберігання документів
Практичний приклад щодо встановлення строків зберігання для документів СУЯ
Місце зберігання документів в організації
АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВʼЮ
Лариса Жигадло
«Потреба в кожній системі менеджменту продиктована ринком»
Харчове шахрайство, біозахист і культура безпечності: практики компанії «РУДЬ»
Стандарти як відповідь на виклики: коли та навіщо впроваджували кожен із них
Культура якості: коли прагнення стає частиною ДНК компанії
ТЕХНІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ
Тетяна Лісніченко
Зразки-свідки нехарчової продукції: правила зберігання та документальне оформлення
Із листа до редакції: «Виробляємо нехарчову продукцію. Скільки часу повинні зберігатись зразки-свідки; чим це регламентовано та де це варто зазначати у робочій документації?»
У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ
Марина Рибченко
Вода природна мінеральна: аналіз Постанови КМУ № 542 від 09.05.2025
Процедура зарахування води питної до категорії «вода природна мінеральна»
Процес подачі оператором ринку документів МОЗ для зарахування води питної до категорії «вода природна мінеральна»
Передача МОЗ документів експертній установі
Рішення МОЗ про зарахування води питної до категорії «вода природна мінеральна»
Внесення змін до рішення про зарахування води питної до категорії «вода природна мінеральна»
Порядок визначення МОЗ уповноваженої експертної установи
ОЩАДЛИВЕ ВИРОБНИЦТВО
Марина Мардар
Lean–інструменти як стратегія виживання та розвитку в умовах війни: практичний аспект
Принципи ощадливого виробництва: практична площина
Переваги впровадження ощадливого виробництва в умовах війни
НАССР СВОЇМИ РУКАМИ
Світлана Березова
Програми-передумови: з чого починається безпечне виробництво
У чому проблема?
Мета створення групи НАССР
Як і з кого формується група НАССР
Група НАССР
Функції, обов’язки та повноваження в межах підприємства для керівника групи НАССР та її членів
Розробка та впровадження програм-передумов
Законодавчі та регламентувальні вимоги України
ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР
Іван Костюк
Система внутрішньої логістики для раціонального використання ресурсів підприємства
Проблеми внутрішньої логістики
Приклад YMS системи
Структура системи класу YMS – СКУЛ
Логістичні ланцюжки виробничих процесів
Приклади АРМ СКУЛ
МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Андрій Дяченко
Від складу до дверей: як ISO 23412:2020 гарантує якість охолоджених вантажів
Про стандарт
Практичні та ключові моменти ISO 23412
Сертифікація згідно з ISO 23412
Переваги сертифікації
Сертифікаційні органи та вартість послуги
З чого почати та що потрібно для повноцінного функціонування бізнесу за ISO 23412
ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ
Олена Бєлофастова
Критична контрольна точка та (операційна) програма-передумова: що це й для чого
УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ
Олена Кошелєва
Хлібні відходи – нові можливості: від кормів до біопалива
СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ЯКОСТІ
Шпаргалка: Коригування ≠ Коригувальна дія
МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ
Ольга Букрєєва
TACCP і PAS 96: керівництво для тих, хто хоче випередити харчового зловмисника. Частина 3
Аналіз випадку A
ПРОФЕСІЙНА БЕЗПЕКА ТА ЗДОРОВ’Я
Євгенія Марчишина
Організація проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах харчової промисловості