Журнал «Управління якістю» № 6, 2025

Придбайте цей номер журналу одним кліком:
З додаткових питань телефонуйте за номером:
0-800-215-522 (безкоштовно в межах України)
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА: 

Зміни в ДСТУ (червень 2025): враховуймо в роботі й документації
 

У нормативно-правовому полі
Моніторинг законодавства: зміни, впроваджені у травні


У нормативно-правовому полі
Михайло Чайка
Скасування воєнних спрощень: зміни у контролі харчових вантажів із 2 червня


У нормативно-правовому полі
Влада Джура
Дієтичні добавки під контролем: нові правила гри, вимоги та штрафи
Повноваження органів державної влади в частині обігу дієтичних добавок
Відповідальність за порушення у сфері дієтичних добавок і харчових доповнювачів


Практика впровадження «Кайдзен»
Надія Суддя
«Кaйдзен»-терапія енерговитрат: малі кроки до великої економії
Види втрат у процесах як індикатори неефективного використання енергії
«Енергетична терапія»: міжнародний та вітчизняний досвід
Методологія аналізу втрат у впровадженні «Кайдзен» для енергоефективності


Упаковка та маркування
Марина Рибченко
Від поліетилену – до відповідальності: контроль пакетів за показниками безпечності
Із листа до редакції: «Чи є в нормативній документації встановлена періодичність контролю пакувальних виробів для харчових продуктів, а саме – пакетів із поліетиленової плівки за показниками безпечності, у тому числі міграції в необхідне середовище?»


Технології управління
Людмила Аксьонова
Складаємо звіт за результатами внутрішнього аудиту системи управління: стислий і зрозумілий виклад для будь-якого користувача. Частина 2
Оформлення протоколів невідповідностей
Типові помилки оформлення протоколів невідповідностей
Зв’язок причини невідповідності та розроблення коригувальних дій
Аналіз даних аудиту (та його типові помилки) для формулювання висновку
Структура та ключові елементи аудиторського звіту. Типові помилки


У нормативно-правовому полі
Марина Рибченко
Алкоголь, тютюн, біоетанол: держава наводить лад – Закон № 3817-IX


Екологічний менеджмент
Світлана Берзіна
🎦 Екосертифікація харчових продуктів для вітчизняного та ЄС-ринку


Якість та безпечність
Олена Шульга
Сировина як основа стабільності: алгоритм від закупівлі до претензійної роботи
Із листа до редакції: «Чи може підприємство як замовник сировини подавати скарги на якість чи безпечність? І до яких структур звертатися в ході розгляду конфліктних ситуацій? Яким документом ці відносини регламентуються?»

 

НАССР своїми руками
Іван Костюк
HACCP у закладах громадського харчування: як розробити та впровадити
Вартість розробки та впровадження
Вимоги HACCP до підприємств громадського харчування
Деякі особливості документообігу у HACCP


Система управління якістю (СУЯ)
Шпаргалка: Аналіз потреб і очікувань зацікавлених сторін на вимогу ДСТУ ISO 9001 (п. 4.2)


Міжнародна стандартизація
Ольга Букрєєва
TACCP і PAS 96: керівництво для тих, хто хоче випередити харчового зловмисника. Частина 1
Типи загроз
Профіль нападника

 

Управління відходами
Олена Кошелєва
Проблема утилізації зернових відходів: як вийти з правових лабіринтів?
Із листа до редакції: «Законом України “Про управління відходами” заборонили передавати відходи від зерна фізичним особам, а полігони не мають права приймати такі відходи. Це проблема для елеваторів. Як документально і на практиці розв’язати питання?»


Експертний коментар
Тетяна Лісніченко
Запитували – відповідаємо: перегляд контексту та ризиків організації