Журнал «Управління якістю» № 5, 2021

Чтобы заказать этот номер журнала звоните в отдел подписки:
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

НОВИНИ

Катерина МУДРОВСЬКА
Що нового в законодавстві: зміни та практичні коментарі
• Торговельний Brexit: Україна та Велика Британія торгують уже по-новому
• Затверджено гігієнічні вимоги до виробництва мінеральних та джерельних вод
• Лівія зацікавлена у соняшниковій олії та молочних продуктах з України

ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Денис ГОНЧАР
Відкликання з реалізації партії йогуртів: наявність сторонніх включень у продукті
Фрагменти гуми належать до фізичних небезпечних чинників, тобто приховують небезпеку механічного пошкодження системи травлення людини

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Любов ЧЕРВІНСЬКА
Стандарт SA 8000: професійна адаптація персоналу
Основною проблемою під час оцінювання ефективності управління соціально-економічними проєктами є розроблення критеріїв та показників результативності

ДАЙДЖЕСТ

Міжнародні стандарти: аналізуємо та враховуємо актуальні новації
• Два нові стандарти приєдналися до серії ISО
• Додаткова настанова, присвячена безпечності харчових продуктів

СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Людмила АКСЬОНОВА
Створення та впровадження інтегрованої системи управління в організації Частина 2
Створення ІСУ без зміни організаційної культури, без залучення і навчання співробітників, а з розрахунку на механізми примусового впровадження, не може бути ефективним

КОНЦЕПЦІЇ ОЩАДЛИВОСТІ

Дмитро БАРАБАСЬ
Ощадливе виробництво: разова мета чи спосіб життя підприємства. Частина 4
Формалізований процес скорочення тривалості переналагодження передбачає, поміж іншого, стандартизацію нового процесу

ПІДТВЕРДЖЕННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ

Микола МАТЛАЄВ
Документування системи управління якістю виробництва медичної продукції за ISO 13485:2018
Якщо ви внесете зміну в рецептуру або конструкцію виробу і при цьому повністю зміните призначення, то на виході ви отримаєте зовсім інший медичний виріб, і стверджувати, що це змінена попередня продукція, не можна

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ

Світлана БЕРЕЗОВА
Контроль за небезпечними чинниками: зразки документування процесів
Для своєчасного виявлення порушень у технологічних процесах, системі управління безпечністю харчових продуктів і під час реалізації відповідних коригувань та коригувальних дій необхідно створити дієву систему моніторингу

ЕКСПОРТ

Євгенія ЛИТВИНОВА
Експорт кормів до Таїланду: вимоги щодо якості
Департамент розвитку тваринництва публікує рекомендований вміст поживних речовин у кормах для отримання реєстрації, при цьому точна специфікація кожного корму вказується під час подання заявки в довільній формі у Держпродспоживслужбу України за місцем реєстрації

МАРКУВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Наталія ПУХАЛЬСЬКА
Законодавчі вимоги до маркування терміну придатності
Виробник зазначив тільки дату виготовлення товару (морожений фарш). На зауваження стосовно невідповідного маркування сказав, що порушення немає і дата «вжити до…» зазначається лише на швидкопсувних товарах. Чи на всіх товарах потрібно зазначати дату «вжити до…»?

ОБМІН ДОСВІДОМ

Валентин СУХОНОСОВ
Система виробничого маркування в закладах громадського харчування малого формату
Система виробничого маркування потрібна не для фахівців Держпродспоживслужби або замовника, а для закладу громадського харчування

ЕКСПОРТ

Наталія ПУХАЛЬСЬКА
Супровідні документи для експорту цукрової мастики
Для експорту продукції до іншої країни необхідно забезпечити відповідність харчового продукту вимогам цієї країни щодо його безпечності

ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Наталія ОЛЕКСІЄНКО, Сергій ДУДКО
Фальсифікація харчових продуктів: проблема, міжнародний досвід, інструменти протидії
Позитивним прикладом вирішення проблеми фальсифікації є проведення досліджень продукції із подальшим стягненням штрафів з недобросовісних виробників

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

Запитуєте – відповідаємо

• Чи потрібно витребовувати у водіїв/експедиторів санітарну книжку під час доставляння товарів у магазин?

• Де крім ДСП 4.4.4-011-98 описано вимоги до автотранспорту, яким перевозять молокопродукти?

• Якою є процедура внесення змін у ДСТУ?

• Які вимоги до відділу продажу підприємства з точки зору безпечності харчових продуктів?

• Архівування первинної документації із сертифікації СУБХП: чи можна протоколи й записи щодо СУБХП засканувати, а оригінали, яким понад три місяці, знищити; чи можна знищити документи про якість сировини, яким понад два місяці?