Журнал «Управління якістю» № 11, 2019

Чтобы заказать этот номер журнала звоните в отдел подписки:
0-800-215-522
(063) 787-2756
(098) 898-1291

ЗМІСТ НОМЕРА:

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. ДАЙДЖЕСТ

Марія Солодка
Стисло про головне: аналізуємо та враховуємо новації
Україна імпортуватиме живих тварин та продукцію тваринництва за новими міжнародними правилами. Розроблено Методичні рекомендації до маркування органічних харчових продуктів та кормів. Відкрито нові напрямки для деяких галузей українського експорту. Введення системи НАССР для малих потужностей можуть скасувати

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. МАРКУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ

Святослав Бартош
Маркування промислових товарів: практичний кейс для виробників та імпортерів
Розміри штрафів, які накладає Антимонопольний комітет за неправильне маркування, починаються від декількох тисяч і можуть сягнути позначки в понад мільйон гривень

У НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ. ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНІ КУЛЬТУРИ

Людмила Іщенко, Тетяна Колесникова
ГМО в Україні: нормативно-правове поле щодо обігу та методів виявлення
На сьогодні в Україні зареєстрованим та дозволеним у виробництві кормів для сільськогосподарських тварин був тільки один продукт – «шрот соєвий ГМО-лінії MON 40-3-2», реєстрація якого закінчилась у 2018 році

МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ. ЗАСТОСУВАННЯ СТАНДАРТІВ

Михайло Безродний
Настанови щодо здійснення аудитів систем управління: нова редакція стандарту ISO 190011:2018 та її відмінності від попередньої
Настанови щодо керування програмою аудиту розширено з урахуванням застосування ризик-орієнтованого підходу. Зокрема, визначаючи обсяг програми аудиту, треба зважати на види ризиків і можливостей

СИСТЕМА МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА. ПРАКТИКА ВПРОВАДЖЕННЯ

Віктор Дубовик
Забезпечення успішності середнього виробничого підприємства шляхом створення сучасної системи управління. Частина 2
Наявність у посадових інструкціях керівників структурних підрозділів та інших менеджерів переліку процесів, якими вони повинні управляти, сприяє кращому підбору персоналу з точки зору його готовності до виконання своїх обов’язків, а також раціональнішому вико¬ристанню кадрів шляхом об’єднання в одній посаді виконавчих функцій з декількох видів діяльності

НАССР СВОЇМИ РУКАМИ. ПРАЦЮЄМО З ДОКУМЕНТАМИ

Тетяна Литвиненко
Моніторинг цілісності скляних предметів: заповнюємо супровідну документацію
Зразки оформлення Журналу обліку скляних предметів та Журналу моніторингу цілісності скляних предметів

СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ. ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ

Оксана Вовченко
Види та методики вирішення проблем у менеджменті. Успішний досвід, популярні інструменти
Аналізуючи систему персоналу, обов’язково має бути поставленим питання щодо відсотка у компанії осіб із підприємницькою жилкою – тих, хто в межах системи орієнтований на поліпшення, генерацію ідей, створення додаткових цінностей. Запитую, чи набереться таких хоча б відсотків п’ять, а потім цікавлюся, чи може компанія впливати на збільшення цього показника?

НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ. РЕГЛАМЕНТ ДІЙ

Євгенія Марчишина
Медичний огляд працівників харчової промисловості: хто, коли, скільки
Працівників харчових підприємств, які без поважних причин не пройшли в установлений термін обов’язкового медичного огляду в повному обсязі, відсторонюють від роботи і можуть притягти до дисциплінарної відповідальності

ЕКОЛОГІЧНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ. ВИМОГИ ДО ВИРОБНИКІВ

Світлана Берзіна
Лакофарбові засоби: курс на екологічність
Екологічний продукт повинен бути екологічним за всіма пов’язаними з ним аспектами, його виробництвом, застосуванням і навіть тарою

МІЖНАРОДНА СТАНДАРТИЗАЦІЯ. ВПРОВАДЖЕННЯ ЗМІН

Марина Бурдейна
Міжнародні стандарти: огляд актуальних новацій
Новий стандарт на убезпечення харчових продуктів. Ідентифікація ліків набуває спрощеного вигляду. АSTM International розробить стандарт на випробовування очисників резервуарів для систем розпилення пестицидів

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР. АКТУАЛЬНО

Запитуєте — відповідаємо

Чи потрібно проводити дослідження та розшифровувати на спожитковому пакуванні вміст загального жиру на мононасичені та полінасичені жири і де можна провести такі дослідження?

В яких законодавчих актах наведено порядок затвердження строків придатності виробів, встановлених виробниками?

Чи можуть оператори ринку харчових продуктів використовувати незареєстровані харчо¬ві добавки/ароматизатори ?

Якою має бути форма повідомлення робітників підприємства щодо їхніх обов’язків, відпо¬відальності та повноважень?