Стр. 25 - UYA_11_2019_web

Упрощенная HTML-версия

У нормативно-правовому полі /
/ Генетично модифіковані культури
23
Управління якістю /
/ № 11 (23) листопад 2019
Загалом, визначення ГМО методомПЛР у реальному часі можна розділити
на окремі самостійні процеси в залежності від потреб замовника (
схема 4
).
Особливо важливою складовою визначення ГМО є саме ідентифікація
ГМ-ліній, оскільки вона надає можливість зрозуміти, які самі лінії тієї
чи іншої ГМО-культури присутні в обігу на агропромисловому ринку,
а у випад­ку багатокомпонентних зразків дозволяє прослідкувати, які з них
потрапляють у виробництво продуктів харчування чи кормів для тварин.
Однак потрібно зазначити, що вартість ідентифікації ГМ-ліній є досить
високою і недоцільно проводити її у кожній лабораторії, яка займається
визначення ГМО.
Усі зразки, в яких виявлено ГМО, незалежно від потреб замовника
обов’язково проходять ідентифікацію ГМ-ліній.
Вирощування стійких до гліфосату ГМ-лінії рослин значно знижує вар-
тість кінцевої продукції, оскільки потребує менше витрат на боротьбу
з бур’янами.
А в комбікормах для сільськогосподарських тварин найчастіше вияв-
ляється ГМ-соя (GTS 40-3-2 та MON 89788).
ДОВІДКА
Результати досліджень лабораторії свідчать про багаторічну присутність на агро-
промисловому ринку нашої держави таких ГМО, як ГМ-лінія сої GTS 40-3-2, ГМ-лінія
ріпаку GT 73. В останні роки почали виявляти таку ГМ-лінію сої, як MON 89788.
Зазначені ГМ-лінії сої та ріпаку є стійкими до гліфосату, діючої речовини багатьох
зареєстрованих в Україні системних гербіцидів.
Схема 4
Процеси визначення ГМО методом ПЛР у реальному часі:
Якісне виявлення (скринінг специфічних регуляторних елементів експресії ГМ-конструкції (35S про-
мотор, Nos-термінатор, pFMV)). Зазначені елементи є характерними для більшості ГМ-культур
Ідентифікація ліній ГМ-культур, тобто встановлення, які саме трансформаційні конструкції присутні
в зразку
Визначення кількісного вмісту ГМО. В основі кількісної оцінки вмісту ГМО – встановлення спів-
відношення трансгенної вставки та референсного гена, специфічного для кожного виду рослин
(наприклад, ген лектину для — сої, зеїну або алкогольдегідрогенази для — кукурудзи)